Vissza a tartalomjegyzékhez

SASS SZILVESZTER
Bécsi huszárvágás


A német Jürgen Klinsmann és a brazil Aldair harcol a labdáért. A dél-amerikai válogatott 2:1 arányban nyert
Fotó: MTI

Nagy meglepetésre a Bicskei Bertalan által kiépített új magyar válogatott legyőzte a világbajnokságra kijutott Ausztria legjobbjait. Sokan egyenesen a magyar futball feltámadásáról beszélnek.
A mérkőzés előtt szkeptikus vélemények hangzottak el azzal kapcsolatosan, hogy mire lesz képes az új válogatott, amely sok nem rutinos, újonc játékosból áll. A kezdő tizenegyben öt olyan játékos volt, akik először öltötték magukra a címeres mezt.
A magyaroknak azonban sikerült meglepni a hazaiakat, akik úgy tűnt, lebecsülték őket. Mindjárt az elején, a negyedik percben megszerezték a vezetést. Illés Béla remekül ment el a baloldalon, középre ívelt. Horváth Ferencet hiába próbálták lesre állítani, egy osztrák bennragadt, így a Ferencváros centere könnyedén csavarhatott Konsel kapujába.
A sógorok nem sokat várattak magukra, rohamoztak. Az első gólszerzési lehetőségre a hatodik percben került sor: a német játékvezető (aki végig a hazaiaknak kedveskedett) tévesen ítélt tizenegyest, Vastic műeséséért. Király Gábor hidegvérének és Toni Polster gyengén megrúgott büntetőjének köszönhetően az egyenlítés elmaradt. Nem sokáig. Az osztrákok tovább rohamoztak, hamar kiegyenlítettek, majd Vastic és Amerhauser révén fordítottak a mérkőzés állásán. Már-már úgy nézett ki, helyreáll a „rend”, ám a magyarok újra támadtak. Az egyik akció során Horváth estében egykori csapattársához, Liszteshez passzolt, aki remekül ugratta ki Illés Bélát. Illés a védők között egyedül tört kapura, majd tizenkét méterről a bal alsó sarokba lőtt. Mindez a 32. percben történt.
Az egyenlítés valószínűleg lelket öntött a válogatottba: a második félidőben ott folytatták, ahol az elsőben abbahagyták. A sorozatos támadások ezzúttal sem maradtak eredmény nélkül. Az 54. percben szabadrúgáshoz jutott a magyar csapat. Az újonc Korsós jobbról középre ívelt, a labda átment a védők feje fölött, és pont Illés Béla felé szállt, aki nem szórakozott, egyből tüzelt. A labda ismét csak az osztrák hálóban kötött ki.
Ezzel az okos góllal nyerte meg a mérkőzést a magyar válogatott. A hátralévő fél órában Ausztria már csak erőlködött, gólt nem tudott elérni. A győzelemben oroszlánrészt vállalt az MTK középpályása, Illés Béla, aki remekül megérttette magát a többiekkel, minden gólban benne volt. Habár Ausztria sem egy világverő csapat, mindenképpen biztató kezdetnek számít az osztrákok legyőzése az új válogatott számára.
- Mindenképpen meglepetés a végeredmény - mondta Bicskei. - Ausztria egy erős csapat, kijutott Franciaországba, úgy hogy olyan csapatokat vert meg, mint például Svédország. Végre van egy jó csapatunk, ami a fiataljainkra épül. Ez az első lépés, nem szabad elvesztenünk a lelkesedést - tette hozzá a sikeresen debütáló kapitány.
Szerdán több jelentős válogatott mérkőzést is lejátszottak az osztrák-magyaron kívül. Közülük az élre kívánkozik a brazil válogatott németek elleni mérkőzése, amelyet sokan előrehozott vb-döntőnek tartanak.
A világbajnok Brazília és az Európa-bajnok Németország közötti összecsapás Stuttgartban telt ház előtt zajlott. A mérkőzést az Artemio Franchi-kupáért vívták, amelyet - nem túl nagy megerőltetés árán - a dél-amerikai válogatott nyert meg. A mérkőzésre jellemző volt a durvaság, mindkét csapatból egy-egy játékost kiállítottak, az angol játékvezető először a német Kohlernek, majd a második félidőben a brazil Dungának mutatott fel piros lapot.
A vezetést a brazilok szerezték meg egy remekül megküldött César Sampaio fejesgóllal - a német kapus, Köpke tehetetlen volt. A második félidőben jött a váratlan fordulat, a brazil védők bizonytalankodását és hibáit kihasználva a Bayer Leverkusen csatára, Ulf Kirsten egyenlített. A 2-1-es végeredményt az utolsó percben állította be Ronaldo: egy remek kiugratást követően szemfüles gólt ért el, elszáguldott a kapuig, majd a kapust is kicselezve talált az üres kapuba. Ezzel a góllal nyert a jobbik, a brazil csapat, bár teljesítménye gyengébb volt az átlagosnál.
Több más mérkőzésre is sor került. A legnagyobb meglepetést Oroszország és Macedónia okozta, az előbbi Franciaországot, az utóbbi Bulgáriát győzte le. A skót-dán mérkőzésen egy gól esett, amit pont egy Skóciában futballozó dán játékos, Brian Laudrup, a Glasgow Rangers futballistája rúgott. Hasonló sikert könyvelhetett el Ramon Vega, aki Svájc válogatottjának színeiben gólt rúgott Angliában. Ez a találkozó 1-1-re végződött. Vega a Tottenham Hotspur játékosa.