Vissza a tartalomjegyzékhez

MÓD JULIANNA
Barangolás a Bükk-hegységben

Az Északi-középhegység természeti értékekben leggazdagabb részén, a Bükk-hegységben hozták létre 1976-ban az ország első hegyvidéki nemzeti parkját.
A kiránduló számára a Bükki Nemzeti Parkot elsősorban az erdős hegyvidéki táj teszi értékessé. A hegység központi része a Bükk-fennsík, melynek peremén hatalmas bástyákként állnak a „kövek”: Istállóskő, Őrkő, Peskő, Tarkő.
A turistautak, ösvények és kilátóhelyek közül legszebb az országos kék túra útvonala: a kilátás, a meredek hegyoldalak, a mészkő- és dolomittömbök erdőségek, rétek változatossága és a szilvásváradi Szalajka-völgy látnivalói gyönyörű élményt jelentenek a kirándulók számára. Szilvásvárad a Bükk fontos turisztikai központja. A községben minden évben lovas-, fogatbemutatókat, díjugratást tartanak. Szilvásvárad előtt délkelet felé vezet az út a Szalajka-völgy-be, melyet gyalogosan, kerékpárt bérelve vagy az öt kilométer hosszú erdei kisvasúttal közelíthetünk meg, gépkocsival azonban tilos behajtani. Út közben megtekinthetjük a mesterséges pisztrángostavakat, a Magyarországon egyedülálló, különleges keletkezésű Fátyol vízesést és a Szabadtéri Erdei Múzeumot.
Ha körbejárjuk a skanzen területét, megnézhetjük a fakitermelők, a mész- és a szénégetők különböző típusú lakókunyhóit és égetőkemencéit, a „boksákat”. A terület talán legérdekesebb együttese a vasmegmunkáló hámor és vasolvasztó massa, amely 1769-ben épült Fazola Hendrik vezetésével. A sort az üveggyár őse, egy hármas kemencéjű üveghuta zárja le. A szabadtéri múzeum, amely földrajzi érdekességeivel, felszíni szépségeivel és kultúrtörténeti emlékeivel gazdag hétvégi programot kínál, egész évben látogatható. A Szalajka-völgy Budapestről vonattal 3 óra alatt érhető el, egri átszállással.