Vissza a tartalomjegyzékhez


Csökkenő békeesélyek Koszovóban

Kiújultak a fegyveres összetűzések Koszovóban, ahol a szerb rendőrség támadásai legalább öt halálos áldozatot követeltek a héten. Időközben Belgrádban megalakult a baloldali és radikális politikusokból álló új szerb kormány, amelyben a boszniai háború során hírhedtté vált Seselj csetnik vajda is vezető szerepet kapott.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS


Az albán autonómia ellen tüntető szerb diákok. „Koszovó Szerbia szíve”
Fotó: MTI

A nyugat-koszovói Pec város környékén kitört újabb összecsapások következtében a koszovói albánok menekülnek a háborús zónává vált területekről. A Tanjug jugoszláv hírügynökség azt állítja, hogy a meneküléseket csak „megrendezték”. A hivatalos belgrádi álláspont szerint a helyi albánok, miután videóra vették, ahogy gyalogosan és traktorokon elhagyják otthonaikat, utána „békében hazatértek falvaikba”. Koszovói források viszont azt állítják, hogy a szerb rendőrség nehézfegyvereket és helikoptereket is bevetett a harcokban. Szerb rendőri jelentések szerint az összecsapásokban négy albán terrorista és egy szerb rendőr vesztette életét.
Még nem tudni, milyen hatása lesz a koszovói helyzetre annak, hogy hat hónapos késedelem után kedden megalakult az új szerb kormány. A tavaly őszi választások eredményeit tükröző baloldaliradikális kormánykoalíciót a legerősebb parlamenti párt, a Szerbiai Szocialista Párt és szövetségese, a Milosevics elnök felesége által vezetett Jugoszláv Egyesült Baloldal, valamint Vojislav Seselj csetnik vajda mozgalma, a Szerb Radikális Párt alkotja. „A koalíció fő célja a nemzeti egység megteremtése, illetve a gazdasági fellendülés beindítása lesz” - mondta Mirko Marjanovic kormányfő. Sokan aggodalommal tekintenek arra, hogy az ultranacionalista Seselj vajda is vezető posztot kapott az új kormányban. A CNN hírmagyarázata szerint „csökken az esélye annak, hogy Szerbia közeledjen a daytoni egyezményben foglaltak betartásához, mivel a keményvonalas katonaként a boszniai háborúban hírhedtté vált Seselj mind a háborús bűnösök felkutatását, mind a koszovói autonómiáról való tárgyalásokat ellenzi”.
A koszovói politikusok véleménye megoszlik az új kormánnyal kapcsolatban. Ibrahim Rugova koszovói albán vezető egyik tanácsadója, Fehmi Agani szerint „Slobodan Milosevic jugoszláv elnök tudja, miképpen kell bánni a radikálisokkal, mivel a radikálisok hosszú időn át szolgálták őt.” Azem Vllasi, a volt Jugoszlávia egyik albán nemzetiségű vezető politikusa azonban úgy véli, hogy a szocialista-radikális koalíció „egyenlő a múltba való visszatéréssel”. A radikálisok jelenléte az új kormányban azt is jelenti, hogy Belgrád keményíteni fogja Koszovóval kapcsolatos politikáját, és ez további Szerbia elleni nemzetközi szankciókat fog eredményezni - jelentette ki Vllasi.