Vissza a tartalomjegyzékhez

SZABÓ M. KINGA PETRŐCZ KATALIN
Nevezzük nevén

Kovácsék babát várnak. Ha fiú lesz, Bobbynak nevezik majd, ha lány, Samantha lesz. Kovácsék sokat nézik a tévét, a Dallas adásait pedig a világ minden kincséért sem hagyták volna ki. Még szerencse, hogy a sorozat vége előtt dűlőre jutottak a baba nevét illetően.

A nevek divatja változik. A leendő szülőknek gyakran okoz fejtörést a névválasztás, de legkésőbb a gyermek születése után harminc nappal dönteniük kell. A hetvenes években egyszerűbb volt a helyzet, akkoriban divat volt a papa-mama nevét örökíteni. A következő évtizedben a táncdalfesztiválok népszerűsége megmutatkozott a névválasztásban is: még Dalida is előfordult a névadó ünnepségeken. A tévésorozatok hőseinek neve a hetvenes évektől bukkan fel az anyakönyvi hivatalokban. A sor a Jókai-filmekkel kezdődött, akkoriban a Zoltán és a Noémi volt a sláger. A kilencvenes évek sorozatai után pedig még az is megeshet, hogy Izaura vagy Szandokán nevű mobiltelefon-ügynök kopogtat be az ajtónkon. 1996 legnépszerűbb nevei az Alexandra, Vivien, Viktória, Dóra, Nikolett, illetve fiúknál a Dávid, Dániel, Tamás, Bence és a Péter. Magyarországon azonban még mindig kivételesnek számítanak a különleges nevek: a Központi Statisztikai Hivatal szerint az első helyen az István, Mária, László, Erzsébet, József és Ilona áll.
Mi alapján választanak a szülők? A VIII. és XIV. kerületi anyakönyvi hivatal tapasztalatai alapján a ma születő babák fele kap hagyományos nevet, és a szülők egynegyede továbbra is ragaszkodik ahhoz a hagyományhoz, hogy csemetéik a papa és a mama nevét örököljék. Ez persze a nagyszülők neve is lehet, ahogy például Bayer Friderika esetében: mint elmondta, apai felmenője, Friderika nagymama után kapta a nevét.
Bibliai neveket is sokan választanak, főleg a felsőfokú végzettségű 30-35 éves szülők, de érdekes módon általában csak a második gyereknek. Amerikában ezt a tendenciát az ezredforduló közeledtének tulajdonítják. „Hamarosan egyre többször találkozunk majd Sárákkal, Joelekkel, Dáriuszokkal, Illésekkel, Ézsaiásokkal vagy akár Zakariásokkal” - vélte Leonard Ashley nyelvész a Newsweek egyik februári számában. Az ifjú magyar szülők talán nincsenek is mindig tisztában az általuk választott név bibliai eredetével, amikor Márknak, Sámuelnek, Dánielnek, Sárának vagy Eszternek keresztelik kisbabájukat.
Pedig érdekes lehet ismerni nevünk eredetét és jelentését, hiszen napjában többszázszor szólítanak bennünket keresztnevünkön, amit akár jelzőként is értékelhetünk. A régebben használatos Ladó-féle névkönyv még jelölte ezeket, ma a BM névlistáját adják át a habozó szülőknek: ha innen választanak, nem kell az új nevek engedélyezésének procedúráját végigjárniuk. Magyarországon ugyanis bizonyos szabályok kötik a szabad névválasztást.
A Magyar Tudományos Akadémiához hetente mintegy tíz névadással kapcsolatos kérés érkezik, melyeknek körülbelül a felét teljesítik. A gyakorlat szerint utánanéznek, hogy van-e magyar hagyománya vagy nyoma a kérelmezett névnek, egyértelmű-e, hogy nőre vagy férfira utal. Az intézmény rugalmas, hajlandó az újításra, a különleges hangzású nevek esetében azonban feltétlenül ragaszkodnak a magyar írásmódhoz. Ezért aztán Kovács úr Dallas-ihlette névválasztása nem Bobby és Samantha, hanem Bobbi és Szamanta formájában kerülhetnek anyakönyvezésre.
A névnap ünneplése minden bizonnyal a védőszentek kapcsán jött divatba. A századforduló első évtizedeiben főként nemesi családokban emiatt a férfinevekhez második névként Máriát csatoltak, például: Kis József Mária. Ezt a háború után betiltották, ma már a névnek egyértelműen jeleznie kell a nemet. A Mária Maryként Amerikában is sokáig az első helyen állt. A századforduló Amerikájában a legtöbb szülőt a vallási vagy a politikai élet szereplői iránt érzett tisztelet vezette a névválasztásban, és mivel náluk semmiféle szabály nem köti a szülőket, nevezhették akár Gerald Ford Brownnak is az ifjú trónörököst - ott ugyanis többnyire két utónév dukál. Manapság azonban a politika nem gyakorol már ekkora befolyást a névadásra: nem jött divatba például a Bill Clinton Smith elnevezés, a Hillary név pedig kifejezetten vesztett a népszerűségéből. Angliában viszont a szeptemberben elhunyt Diana hercegnő emlékére az addig havonta átlag három helyett huszonkilenc újszülöttet neveztek el így.