Vissza a tartalomjegyzékhez


Blair Párizsban

Tony Blair kormányfő a történelem során az első brit államférfiként felszólalt a párizsi nemzetgyűlésben, és francia nyelven ismertette politikai-gazdasági törekvései lényegét, a hazájában nagy támogatottságot élvező blairizmust”.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Blair szerint a munkanélküliség elleni harc egyik leghatásosabb módszerét a kisvállalkozások támogatása jelenti, majd hozzátette: a gazdaságirányításban nincs jobb- és baloldal, az csak jó vagy rossz lehet. A kormány feladata, hogy felkészítse az embereket a gazdasági változásokra, erősítve képzettségüket, javítva a technológiákat és az infrastruktúrát, előnyössé téve a foglalkoztatást - mondta ki. A brit kormányfő a „laissez-faire...” és a merev etatizmus között harmadik utat javasolt: aktív állami részvételt a foglalkoztatás támogatásában.
A blairizmus tézise szerint nem a törvények jelentik a legjobb védelmet a munkanélküliség ellen, hanem a képzettség, a munkaügyi szolgálatok, valamint a szolidaritás. A folyamatosan változó világban a vállalatoknak és dolgozóiknak nyitottnak kell lenniük az új gondolatokra, mivel nincs jövőjük az alacsony fizetéseken, képzetlen munkaerőn és kizsákmányoláson nyugvó gazdaságoknak.
A tervek szerint a közeljövőben egy közös brit-francia vezérkart állítanak fel, amely áttekinti a vállalkozások alapításának és kezdeti működésének feltételeit. Többek között azt, hogyan lehet számukra kedvező feltételekkel kockázati tőkét biztosítani, átalakítani az adminisztratív szabályokat és az adórendszert úgy, hogy a kisvállalkozások és általában a magánszektor mind több és magasabban képzett dolgozót foglalkoztasson.
Az Európai Unióval kapcsolatban a brit kormányfő kijelentette: országa teljes jogú tag kíván lenni. Ahhoz azonban, hogy részt vegyen a valutaunióban, a brit gazdaságnak további konvergenciára van szüksége. Az Európai Monetáris Unióhoz ezért akkor csatlakoznak, ha a gazdasági adatok ezt lehetővé teszik. Ugyanakkor elismerte: euroügyben a brit lakosságnak komoly fenntartásai vannak, féltik az identitásukat. Blair szerint azonban idővel ezek a félelmek eloszlathatók, s általánossá válik az európai látásmód, amelyben a közös társadalmi és erkölcsi értékek, valamint a gazdasági fejlődés lesznek a megha-
tározóak.