Vissza a tartalomjegyzékhez


Folytatódó ír béketárgyalások

„Mr. Trimble tanulóvezető, akit nem szabad a volánnál hagyni” - jelentette ki politikai ellenfeléről Gerry Adams, az IRA katolikus terrorcsoport politikai fedőszervének tartott Sinn Fein vezetője. David Trimble, az ulsteri Unionista Párt vezetője a megújult észak-írországi béketárgyalásokon ugyanakkor aláhúzta, hogy az IRA az erőszakról való lemondását kizárólag a fegyverletétellel tudná ténylegesen bebizonyítani - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna.
A májusra tervezett észak-írországi népszavazás előtt az utolsó tárgyalási fordulónak rugaszkodtak neki hétfőn a konfliktusban érintett felek, akik között - hosszú évek óta először - ott van a Sinn Fein is. Londoni megfigyelők egybehangzó véleménye szerint igen nehéz lesz a munkáspárti brit kormánynak mind a protestáns, mind a katolikus pártoknak megfelelő alkut tető alá hozni.
A tavaly ősszel sokadszorra újjáélesztett rendezési folyamat kezdete óta bosszú- és ellenbosszú-hadjáratok követték egymást, tucatnyi halálos áldozattal mindkét oldalon, s a jelek szerint a megbékélés sorsa a katolikus és protestáns félkatonai szervezetek kezében van. (Hetek)