Vissza a tartalomjegyzékhez


Tömeggyilkos kisiskolások az USA-ban

Két állig felfegyverzett tizenéves diák kedden az Arkansas államban fekvő Jonesboro városában tüzet nyitott az iskolájuk udvarán összegyűlt tanulók és tanárok csoportjára.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A gyerekek négy diáktársukat és egy tanárukat megölték, tizenegy embert pedig megsebesítettek. Az elmúlt öt hónapban ez a harmadik olyan eset az Egyesült Államokban, amikor tizenéves gyerekek saját iskolájukban többszörös gyilkosságot követnek el.
„Fel vagyok háborodva” - jelentette ki Mike Huckabee arkansasi kormányzó, majd hozzátette: „Nem is annyira azokra a gyerekekre, akik ezt elkövették, hanem arra a világra, ahol ilyesmit el lehet követni.”
A rendőrség percekkel a támadást követően őrizetbe vette a két terepszínű ruhába öltözött - 11 és 13 éves - elkövetőt, akik több pisztollyal és puskával voltak felfegyverezve. Dale Haas seriff könnyek között számolt be a történtekről. Elmondta, hogy a gyanúsítottak a közeli fák mögött vártak arra, hogy a diákok és a tanárok egy szándékosan előidézett tűzriadó hatására az iskola épületéből a szabadba érjenek. Az iskolaudvaron a gyerekeket és a tanárokat golyózápor fogadta. A The Washington Post értesülése szerint négy kislány és egy terhes tanárnő a lövöldözés során életét vesztette, a tizenegy sebesültből tíz személyt kezelésre kórházba szállítottak.
„Azt hittük, hogy csak tűzijáték” - idézte a CNN amerikai hírcsatorna az iskola egyik tanulóját. Egy másik diák, Amber Vanoven, elmondta, hogy az egyik támadó éppen egy hatodikos diákot vett célba, amikor „Mrs. Wright a kislány elé állt. Találat érte... Igen. Ott ültem és néztem.” Mrs. Wright volt az a tanárnő, aki a kórházban belehalt sérüléseibe.
A rendőrség előtt még tisztázatlan a gyilkosságok indítéka, a diákok között azonban elterjedt az a nézet, hogy a gyerekek bosszúból öltek, mivel az egyik tettes nemrég „szakított” barátnőjével.