Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ
Angol lap a moszkvai csúcsról

A moszkvai hármas csúcstalálkozó üzenetét elemezte a londoni Daily Telegraph csütörtökön, Jelcin szövetségeseket keres Amerika ellen címmel megjelent írása.

Borisz Jelcin orosz elnök már a második meglepetést okozta a hét során, amikor Jacque Chirac francia miniszterelnököt és Helmut Kohl német kancellárt meghívta, hogy csatlakozzanak hozzá egy alig-álcázottan Amerika-ellenes európai blokk létrehozásában. Az orosz sajtó máris elnevezte a találkozót a „Három Nagy” csúcsának - ezzel a kifejezéssel illették annak idején Sztálin, Churchill és Roosevelt második világháborús találkozóját, amikor Európa sorsát tartották a kezükben. „Egy új politikai valóság fog színre lépni Európában” - jelentette ki Szergej Jasztrzsembszkij, Jelcin elnök szóvivője.
A háromoldalú találkozót tavaly októberben jelentették be Strasburgban, s Angliát - Tony Blair miniszterelnök Amerika-barát politikája miatt - szándékosan nem hívták meg. Blair lenyelte a békát, ám alighanem érzékenyen érinti Jelcin jelenlegi Amerika-ellenes retorikája.
Jelcin az ötlet felvetésével egy időben kijelentette: „Meg tudjuk oldani az európai problémákat mindenfajta tengerentúli sürgetés nélkül is.”
Moszkva és Washington között a kapcsolat az utóbbi időben megromlott - ezt jelzik az Irak és Jugoszlávia kapcsán felmerült nézeteltérések is. Oroszország szeretné, ha az úgynevezett „Trojka csúcstalálkozók” évente megismétlődnének - megtestesítve azt az orosz álmot, hogy rá tudja venni Washingtont külpolitikájának megváltoztatására. A jelek szerint azonban Moszkvában - Jelcin elnökön kívül - kevesen hisznek abban, hogy ez tényleg megvalósulhat. „Kohl és Chirac udvariasan bólogatnak majd bármilyen ostobaságra, amit Jelcin mond” - állította Andrej Pointkowsky, a Moszkvai Stratégiai Kutatóközpont igazgatója, majd hozzátette: „Európa Amerikától való elválasztása régi álma a Kommunista Pártnak. Ez a múltban nem sikerült, és most sem fog sikerülni.”