Vissza a tartalomjegyzékhez


Hajsza a cédulákért

VIDÉKI TUDÓSÍTÓINKTÓL


Horn Gyula miniszterelnök-pártelnök, egy kecskeméti lakossági fórumot követően, ellátogatott a helyi kézműves vásárra. Szorgalmasan gyűjtenek Fotó: MTI

Komárom-Esztergom megyében élénk a politikai élet, a választópolgárok is aktívabbnak tűnnek, mint 1994-ben. Az idén jóval több a jelöltek száma is. A kopogtatócédulák gyűjtésével az SZDSZ mind az öt körzetben „készen áll”. Gyorsasága miatt a MIÉP „siserahadnak” titulálta az SZDSZ aktivitását.
A Munkáspárt megyei elnöke szerint mind az öt körzetben hitelesíteni tudják a jelöltállításukat, s ugyanebben bizakodik a KDNP is. A Fidesz - MPP és az MDF jelöltjei számára még szintén gyűlnek az ajánlások. A fórumosok tatabányai választókörzetének főnöke kifejtette: nem akarnak élcsapat lenni. Amiben a polgárok hisznek, az fog megvalósulni.
A választásokat egy marketinges a tudatalattiért folytatott harcnak tartja: gyakorlatilag arról van szó
- vélte -, hogy egy politikai terméket meg kell etetni a választókkal. Ezt támasztja alá egy tatabányai belvárosi plakát is, amely fennen hirdeti Szalai László egyes számú körzetbeli Fidesz-jelölt sör- és koktélkóstolóját. Szalai a Vadorzóba várja a szórakozni vágyó fiatalokat... Az FKGP jelöltjei szintén bizakodóak: józan mérlegelés alapján reálisnak tartják győzelmi esélyeiket, s tatabányai jelöltjük befutását.
Az MSZP az egyes számú körzetben Schalkhammer Antalt indítja, a harmadikban pedig Keleti Györgyöt, a jelenlegi honvédelmi minisztert. Keleti SZDSZ-es ellenfele Bencsik János, Tatabánya polgármestere, aki nyolc éve áll a megyeszékhely élén. Ez idő alatt a város dinamikus fejlődésnek indult. Jók az esélyei a szabaddemokrata Kerti Katalinnak is, aki Tata város polgármestere. Igaz, erős küzdelemre számíthat, hiszen az MSZP részéről Tóth András, az FKGP-ből pedig Gyimóthy Géza a riválisa. Mindketten parlamenti tagok voltak az előző ciklusban.
Csongrád megyében a választási kampány eddigi menete a négy évvel ezelőtti eseményeket idézi: Szegeden, a megyeszékhelyen a kopogtatás során eddig a legnagyobb sikert az MSZP és az SZDSZ tudhatja magáénak, míg a jobboldal erősen megosztott. Csongrádban nem elhanyagolható a szélsőjobboldal jelenléte sem. Itt indul például Thiring Ákos Gyula, a MIÉP alelnöke, aki nyolcadik éve a „helység kalapácsa” Tömörkényben. A megyére általában jellemző lokálpatriotizmusnak köszönhetően az MSZP színeiben Nemcsók Jánost indítják. A 6. körzet egyik jelentős személyisége Rapcsák András, Hódmezővásárhely polgármestere. Sokat próbált politikusról van szó, hiszen függetlenként kezdte politikai pályafutását, majd a Vállalkozók Pártján át vezetett az útja a KDNP-be. Az elmúlt négy év honatyai szereplése során igen sokat „fiatalodott”, ezért a mostani választásokon a Fidesz - MPP színeiben indul.
Az SZDSZ-jelölt Kecskés Ákos háza előtt álló szemeteskuka egyik vasárnap reggel kigyulladt, állítólag Molotov-koktélt tettek bele. Találgatások indultak el megyeszerte, kik lehettek az elkövetők. Mindenesetre a kopogtatócédula-gyűjtés során ez csak hasznot hozott számára. A jobboldali képhez hozzátartozik még, hogy a régi kisgazdák az Új Szövetségbe tömörülve sorakoztak föl Maczó Ágnes mögé. Általánosságban elmondható, hogy a térségben igen népszerű az országgyűlési választás, minden párt indított jelöltet. Remélhetőleg a kampánypénzekből sokaknak marad egy televízióra valójuk, hogy élő közvetítést láthassanak négy évig a Parlamentből.
Győr-Moson-Sopron megyében a kopogtatócédulák összegyűjtésében a pálmát a szabaddemokraták vitték el, hiszen valamennyi körzetben már a hét elején leadták az ajánlószelvényeket. Jól állnak a szocialisták, és több körzetben erősít a Fidesz is. A többiekről még nem sokat lehet tudni, de a leadási határidőig még van idő.
A héten kikerültek az utcákra az első plakátok, és a jelöltek elindultak első választási gyűléseikre - a polgárok általános passzivitásából úgy tűnik, sok energiát fog igényelni meggyőzésük. A hideg télies időjárás miatt talán még távolabbinak látszik a májusi szavazás.
A megye 1. választókerületében, Győr környékén leginkább a szabaddemokrata jelöltet tarják esélyesnek az 1994-ben győztes MSZP-Fidesz közös jelölt Medgyasszay Lászlóval szemben. A 2. körzetben (Győr-Észak) éles harc várható a helyi sajtóban jogtanácsosként sokat publikáló Fidesz-es jelölt (a megyei közgyűlés alelnöke), az előző választáskor nyertes szocialista, valamint a szintén esélyes KDNP-s jogász jelölt között. A 3. körzetben (Győr-Dél) a 94-ben még szabaddemokrata színekben győztes képviselő Rab Károly most független jelöltként indul, kérdés, hogy Simon István szabaddemokrata alpolgármester eléggé ismert-e ahhoz, hogy legyőzze?
A mosonmagyaróvári körzetben a városban és a falvakban lakó választópolgárok létszáma körülbelül fele-fele arányban oszlik meg. A városban a szocialista, a szigetközi falvakban pedig a Duna-ügyben sokat mozgó SZDSZ-es jelöltet tartják népszerűbbnek. Az eredményt a választási kedv nagymértékben befolyásolhatja. Csornán (5. választókerület) indul Áder János, a Fidesz frontembere, akit az MDF is támogat. Jó jelöltje van az SZDSZ-nek a népszerű csornai fogorvosnő személyében, de esélyes a 94-ben győztes szocialista és a kisgazdák nyugdíjas tanító jelöltje is. Feltehetőleg nagy jelentősége lesz a második forduló előtti megállapodásoknak. A kapuvári (6.) körzet ismét nagy csata színhelye lehet. Raskó György 1994-ben az óvást követő újraszámoláskor alig néhány szavazattal szerezte meg a győzelmet, az exállamtitkárt akkor még az MDF, most az MDNP jelölte. Ellenfele most is a szabaddemokrata Varga Gyula, aki Kapuvár polgármestereként tevékenykedett 1990-94 között. Utóbbi népszerűségét mutatja, hogy két hét alatt több mint kétezer ajánlószelvényt gyűjtött támogatóival. Sopronban a 7. választókerület eddig kilenc jelöltje közül valószínűleg MSZP-SZDSZ- Fidesz csatát hoz a második forduló. Az előző választások győztese, Kertész Zoltán szabaddemokrata jelölt, a listán bejutott szocialista képviselő és a fórumos támogatást is élvező Szájer József bírnak a legnagyobb eséllyel a fordulóba jutásra. A Fidesz-es jelölt nem túl népszerű Sopronban, aminek az az oka, hogy ritkán fordul elő a városban. Talán éppen ezért - vagy az aktivistákban való szűkölködés miatt, mindenesetre - személyesen gyűjtötte a kopogtatócédulákat.
Egyes pártok nem válogatnak a cédulagyűjtési módszerekben. Egy buzgó aktivista például rendőrigazolványát felmutatva, igen határozott - „Rendőrség, a kopogtatócéduláért jöttem!” - fellépéssel intézkedett. Más esetben egy középiskola tanára a diákokkal üzent szüleiknek, hogy küldjék be a gyerekkel a MIÉP-es mezben futó tornatanár számára a szelvényeket. Egy faluban a polgármester értesítette a lakosokat, hogy a hivatal dolgozói fogják összeszedni a hivatalos papírokat. Másutt mikrobusszal érkező kopasz fejű fiatalokból álló akciócsoport látott munkához...