Vissza a tartalomjegyzékhez

MATUSIK GABRIELLA
A Gundel-legenda

Johann Gundel, a tizenhárom éves kisfiú, a dinasztia későbbi megalapítója 1857-ben indult el gyalogszerrel szülővárosából, a bajorországi Ansbachból szerencsét próbálni a távoli Magyarországra. Egyik rokona vendéglőjében kapott állást mint pikolófiú. Az ambiciózus fiatalember azonban nem érte be ennyivel: folytatta vándorútját, és polgári éttermekben, elegáns hotelekben, vasúti restikben kitanulta a vendéglátószakma csínját-bínját. Később megnősült, és a hozományból, valamint saját megtakarított pénzéből megvásárolta a Bécsi Sörház vendéglőt a Király utcában. Ekkor, 1869-ben került fel első ízben a Gundel név egy pesti vendéglő cégtáblájára.
Mindössze két esztendő múltán Gundel átadta sógorának a Bécsi Sörházat, új vállalkozásba kezdett, és átvette a Virágbokor vendéglőt Pest belvárosában. Budapest elitje rendszeresen a Virágbokorban villásreggelizett, azaz gáblizott. A képviselők, miniszterek és az egész bankvilág Gundelhez járt ebédelni, aki Munkácsy Mihály és Liszt Ferenc ízlése szerint külön ételeket is komponált. Pályája csúcsán az István Főherceg Szálloda éttermét tette a város legelegánsabb vendéglőjévé.
A mai Gundel étterem legkorábbi elődje a Városligetben egy szerény étkezőhely volt, vendéglősét Klemens Jánosnak hívták. Utóda, Wampetics Ferenc nevéhez fűződik a most százesztendős palota építése. Gundel János öt gyermeke közül a legidősebb, Gundel Károly 1910-ben vette át a városligeti vendéglő bérletét. Ez alkalommal azonban több történt egyszerű személycserénél: az elegancia és a luxus legmagasabb színvonalát képviselő stílus jelent meg lépésről lépésre a magyar vendéglátásban. Séfjei segítségével a francia konyhaművészet technikáját alkalmazta magyar alapanyagokra, a magyar konyha tradíciójának jegyében. Az ínyencfogások listáján egymás után jelentek meg az új Gundel-kreációk, melyek mind a mai napig szerepelnek az étlapon. A „fogas rákpörkölttel Rothermere Lord módjára” a Daily Mail tulajdonosának budapesti látogatása alkalmából, a pittsburghi borjúborda elnevezésű fogás pedig egy amerikai polgármester tiszteletére született. A „bakonyi mód” - amely egy bankettnek köszönheti létezését - újabb és újabb fogásokat ihletett, különféle halakat, húsokat kombinálva gombapaprikással.
A Gundel Károly által megálmodott desszertek közül a Gundel palacsinta világhírűvé vált. Amikor fia, ifjabbik Gundel Károly vezetésével magyar étterem nyílt az 1939-es New York-i világkiállításon, a Gundel-kreációk olyan sikert arattak, hogy a New York Herald tudósítása szerint a „Gundel étterem többet tett Magyarország jó híréért, mint egy hajórakomány turisztikai prospektus”. A vélemények csupán abban oszlanak meg, hogy kell-e tálaláskor flambírozni a híres palacsintát vagy sem. Annak idején flambírozás nélkül szolgálták fel, viszont tálalás előtt még egy kicsit átpirították a sütőben.
A második világháború pusztításai után Gundel Ká-
roly mindenét feláldozva újra megnyitotta az éttermét, de 1949-ben államosítás következett. A Gundel étterem második aranykora akkor kezdődött, amikor Láng György, a világhírű magyar-amerikai restaurátor társával, Ronald S. Lauderrel együtt 1991-ben átvette az éttermet, és visszaállították eredeti szépségét. Az idelátogató vendégeket már a kapuban kedvesen invitálják a korhű öltözetet viselő hostok. Ahogy beljebb lépünk, a ruhatártól balra egy kisebbfajta házimúzeum őrzi a XIX. század hangulatát. Századbeli magyar mesterek festményei, valamint Gundel-emléktárgyak díszítik a helyiségek falait. Az éttermen és az elegáns Erzsébet Királyné Báltermen kívül hét meghitt, a századforduló hangulatát tükröző különterem is található az épületben.

Cím: 1146 Budapest, Állatkerti út 2.
Asztalfoglalás: 321-3550, 343-0241
Fax: 342-2917, 343-0245