Johann Gundel, a tizenhárom éves kisfiú, a
dinasztia későbbi megalapítója 1857-ben indult el
gyalogszerrel szülővárosából, a bajorországi Ansbachból
szerencsét próbálni a távoli Magyarországra. Egyik rokona
vendéglőjében kapott állást mint pikolófiú. Az ambiciózus
fiatalember azonban nem érte be ennyivel: folytatta
vándorútját, és polgári éttermekben, elegáns hotelekben,
vasúti restikben kitanulta a vendéglátószakma
csínját-bínját. Később megnősült, és a hozományból,
valamint saját megtakarított pénzéből megvásárolta a
Bécsi Sörház vendéglőt a Király utcában. Ekkor, 1869-ben
került fel első ízben a Gundel név egy pesti vendéglő
cégtáblájára.
Mindössze két esztendő múltán Gundel átadta sógorának a
Bécsi Sörházat, új vállalkozásba kezdett, és átvette a
Virágbokor vendéglőt Pest belvárosában. Budapest elitje
rendszeresen a Virágbokorban villásreggelizett, azaz
gáblizott. A képviselők, miniszterek és az egész bankvilág
Gundelhez járt ebédelni, aki Munkácsy Mihály és Liszt Ferenc
ízlése szerint külön ételeket is komponált. Pályája
csúcsán az István Főherceg Szálloda éttermét tette a
város legelegánsabb vendéglőjévé.
A mai Gundel étterem legkorábbi elődje a Városligetben egy
szerény étkezőhely volt, vendéglősét Klemens Jánosnak
hívták. Utóda, Wampetics Ferenc nevéhez fűződik a most
százesztendős palota építése. Gundel János öt gyermeke
közül a legidősebb, Gundel Károly 1910-ben vette át a
városligeti vendéglő bérletét. Ez alkalommal azonban több
történt egyszerű személycserénél: az elegancia és a luxus
legmagasabb színvonalát képviselő stílus jelent meg
lépésről lépésre a magyar vendéglátásban. Séfjei
segítségével a francia konyhaművészet technikáját
alkalmazta magyar alapanyagokra, a magyar konyha tradíciójának
jegyében. Az ínyencfogások listáján egymás után jelentek
meg az új Gundel-kreációk, melyek mind a mai napig szerepelnek
az étlapon. A „fogas rákpörkölttel Rothermere Lord
módjára” a Daily Mail tulajdonosának budapesti látogatása
alkalmából, a pittsburghi borjúborda elnevezésű fogás pedig
egy amerikai polgármester tiszteletére született. A „bakonyi
mód” - amely egy bankettnek köszönheti létezését -
újabb és újabb fogásokat ihletett, különféle halakat,
húsokat kombinálva gombapaprikással.
A Gundel Károly által megálmodott desszertek közül a Gundel
palacsinta világhírűvé vált. Amikor fia, ifjabbik Gundel
Károly vezetésével magyar étterem nyílt az 1939-es New
York-i világkiállításon, a Gundel-kreációk olyan sikert
arattak, hogy a New York Herald tudósítása szerint a „Gundel
étterem többet tett Magyarország jó híréért, mint egy
hajórakomány turisztikai prospektus”. A vélemények csupán
abban oszlanak meg, hogy kell-e tálaláskor flambírozni a
híres palacsintát vagy sem. Annak idején flambírozás
nélkül szolgálták fel, viszont tálalás előtt még egy
kicsit átpirították a sütőben.
A második világháború pusztításai után Gundel Ká-
roly mindenét feláldozva újra megnyitotta az éttermét, de
1949-ben államosítás következett. A Gundel étterem második
aranykora akkor kezdődött, amikor Láng György, a világhírű
magyar-amerikai restaurátor társával, Ronald S. Lauderrel
együtt 1991-ben átvette az éttermet, és visszaállították
eredeti szépségét. Az idelátogató vendégeket már a kapuban
kedvesen invitálják a korhű öltözetet viselő hostok. Ahogy
beljebb lépünk, a ruhatártól balra egy kisebbfajta
házimúzeum őrzi a XIX. század hangulatát. Századbeli magyar
mesterek festményei, valamint Gundel-emléktárgyak díszítik a
helyiségek falait. Az éttermen és az elegáns Erzsébet
Királyné Báltermen kívül hét meghitt, a századforduló
hangulatát tükröző különterem is található az
épületben.
Cím: 1146 Budapest, Állatkerti út 2.
Asztalfoglalás: 321-3550, 343-0241
Fax: 342-2917, 343-0245