Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 28. szám, 1998. július 11

Belpolitika

Az etika és az egyiptológus
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Elsózott munkahelyek
Tovább a cikkhez >>>

SZEGEDI TUDÓSÍTÓNKTÓL
Rádió határok nélkül
Tovább a cikkhez >>>

SZLAZSÁNSZKY FERENEC
Állam az államban

A közelmúlt nyíltszíni robbantássorozata kapcsán biztosan állítható, hogy a maffiaháború egyre hevesebben dúl Magyarországon. A sokkoló hatású események után nyilván sokakban felmerül a kérdés: mit, vagy kiket takar a maffia kifejezés? Általános definícióként talán megállja a helyét az a megfogalmazás, mely szerint a maffiák a szervezett bűnözésből élő, az egész világon jelen lévő bűnszövetkezetek. A legtöbbször egymással is rivalizáló csoportok nemzetisége, befolyása, munkamódszere országonként más és más, céljuk azonban ugyanaz: hatalom és gazdagság.


GYŐRI ZSOLT
Egy jogvédő a pofonok völgyében

Emberi jogi szervezetek szerint a rendőrség túl sok olyan eszközzel rendelkezik, amellyel zaklatni tudja a polgárok életét. Úgy vélik, a rendőröknek nem az egyre növekvő számú és a szigorúbb fellépést elősegítő jogokra van szükségük, hanem arra, hogy megfelelő szakértelemmel alkalmazzák a már meglévő eszközöket, illetve a belső korrupció felszámolásával megteremtsék a hatékony bűnüldözési tevékenység alapjait.


Volt képük hozzá
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSAINKTÓL
Államosított társadalombiztosítás

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével megalakult a Magyar Köztársaság új kormánya. Az új miniszterek átvették Göncz Árpád köztársasági elnöktől kinevezési okmányukat, és hivatali esküt tettek a parlament előtt.


NÉHÁNY SORBAN
Elévült sortűz
Tovább a cikkhez >>>

Cáfol a Hit Gyülekezete
Tovább a cikkhez >>>

KISS V. KATALIN
Személyiségzavarban

A Komárom-Esztergom Megyei Bírósághoz megérkezett az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet B. F.-ről, a ketchupos robbantóról készített szakvéleménye. A szakértői véleményt a jövő hétre kitűzött tárgyaláson hozzák nyilvánosságra.


SZAKONYI DÁVID
Óvatos leltározás
Tovább a cikkhez >>>

ZARA ORSOLYA
Általános egyházak

Az állam és egyház szétválasztása már megtörtént, jelenleg az együttműködést kell szorosabbra vonni - nyilatkozta lapunknak Hámori József, a nemzeti kulturális örökség minisztere. Hámori kifejtette: az egyházakra nemcsak a hitélet szempontjából van nagy szükség, hanem általános kulturális, oktatási, szociális tevékenységük is nélkülözhetetlen.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Eseti eset
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

ERDŐS ORSOLYA
A 90 éves Wekerle-telep

Az Ecseri útra jártam évekig iskolába, de nem sokat tudtam létezéséről… Aztán volt egy főnököm, aki nagyon büszke volt rá, hogy ott lakik. Egy alkalommal meglátogattam kicsiny, hátsó udvari lakásukban. De még akkor sem értettem ezt a patriotizmust…


Révész Napsugár grafikusművész
Tovább a cikkhez >>>

MÉSZÁROS MÁRIA
Tehetségfejlesztés szülői szinten

Interjú Dr. Herskovits Máriával, az MTA Pszichológiai Intézetének kutatójával, a Fővárosi Pedagógiai Intézet Tehetséggondozó Központjának vezetőjével - a tehetségről.


Fókusz

GRÜLL TIBOR
A kommunikáció története
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

APRÓPÉNZ
Stagnáló munkanélküliség
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Miniszteri beszédek
Tovább a cikkhez >>>

HAJDÚ SÁNDOR
Búzagondok
Tovább a cikkhez >>>

NAGY ERIKA
Uborkaszezon
Tovább a cikkhez >>>

Mehet a menedzsment
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Gyűrűzik az ázsiai válság

Annak ellenére, hogy a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 15 milliárd dollárnyi hitelt nyújt az orosz pénzügyi piac stabilizálásához, az elemzők úgy látják, ez nem lesz elegendő az ország egészét érintő válság leküzdéséhez. Az évtizedek óta lappangó orosz gazdasági, társadalmi problémákra csak olaj volt az ázsiai válság átterjedése.


Háttér

DEBRECZENY RÉKA, RUFF GABRIELLA
Megbukik-e a dajkaállam

Az idén júniusban megtartott éves közgyűléseken több ezer japán igazgató hajlongott részvényesei előtt bocsánatért esedezve az óriási veszteségek, a hatalmas adósságok és a sorozatos korrupciós perek miatt. A világ mintha kissé kárörvendően szemlélné a távol-keleti válságot. A Nyugat beigazolódni látja véleményét, mely szerint a japán társadalmi értékek a növekedés gátjává váltak, és némiképp fölényesen várja a „dajkaállam” bukását.


EPERJESI ILDIKÓ, LAUDANCSEK KATALIN
Birodalmi külpolitika

Csaknem három évszázaddal a Nagy Péter végrehajtotta történelmi fordulat után ismét aktuális vitatéma lett Oroszország és Európa, illetve Oroszország és a világ feszültséggel terhes kapcsolata. Újból felvetődik a kérdés: megőrizheti-e Oroszország saját, eredeti arculatát úgy, hogy közben Európától, a világtól se maradjon le? El kell-e veszítenie egyéni elveit, vagy jobb, ha tüntetően különbözik a külvilágtól? E kérdésekről Doktrínák és alternatívák: Az orosz külpolitikai gondolkodás egy évtizede címmel neves szakértők és politikusok tartottak konferenciát Budapesten, a Közép-Európai Egyetemen.


LAUDANCSEK KATALIN
Az utolsó cár utolsó útja

Július 17-én Szentpéterváron helyezik újabb - de a temetést kísérő vitákat figyelve korántsem biztos, hogy végső - nyugvóhelyére a 80 éve meggyilkolt utolsó orosz cár, II. Miklós és családja földi maradványait.


LOCSMÁNDI ANDREA
Csak a bizonytalanság bizonyos

Közelednek az önkormányzati választások. Legalábbis ez derül ki abból, hogy a két ellenzéki párt, az MSZP és az SZDSZ hivatalosan is meghirdette az erre való felkészülést. Hevesben a szocialista jelöltek már választási tréningeken is részt vesznek. A kormánykoalíció érthetően a kormányzás átvételével van elfoglalva, de várhatóan a közeljövőben ők is begyújtják a rakétáikat. Az már bizonyos, hogy Budapest főpolgármesteri székéért közösen indítanak jelöltet. Lengyel László, Ágh Attila és Körösényi András politológussal folytatott beszélgetésünket a múlt heti lapszámunkból ismert kérdéssel kezdtük: azaz lesz-e Magyarországon kétpólusú politikai rendszer? Emellett elsősorban a helyhatósági választások lehetséges kimeneteléről, hatásáról igyekeztünk megtudni a szakemberek véleményét.


KARL VICK
Szudáni mentőkötél

A segélyközpont bezárásakor minden irányból újabb és újabb csontvázszerű emberi lények tűnnek fel. Hárman még az épületet körülvevő nádkerítésen kívül összeesnek, olyan soványak, hogy testük a földön fekve kétdimenziósnak tűnik. Először hármat, majd négyet, majd ötöt, majd valahogyan még nyolcat közülük bevisznek a táborba, és elhelyeznek a vézna emberek tömegében, akik még elég erősek ahhoz, hogy segítségért folyamodjanak. Az Ajiep faluban lévő segélycentrum Szudánnak az éhínség által legjobban sújtott délnyugati részén található.


Tiszta üzlet

Amióta világ a világ, mindig is voltak megvesztegethető emberek. Napjainkban azonban a kereskedelem globalizálódása, a külföldi befektetések mértékének megnövekedése egyre gazdagabb táptalajt biztosít a korrupció számára. Míg az 1980-as években a külföldi befektetések összértéke 50 milliárd dollár volt, addig ez az összeg 1995-re 318 milliárdra duzzadt, s ezzel együtt a tisztességtelenül felajánlott összegek is a csillagos égig hatoltak. Egy amerikai szervezet, a Transparency International minden évben elkészíti a leginkább korrupt országok listáját. A tavalyi listavezetők Nigéria, Bolívia, Kolumbia és Oroszország voltak. A legkevésbé korruptnak Dánia, Finnország, Svédország és Új-Zéland bizonyult. Cikkünk a Time magazinban megjelent összeállítás alapján készült.


Külpolitika

PÁTKAI MIHÁLY
Béke helyett bombák

Súlyos zavargások robbantak ki a héten az északír városok protestáns negyedeiben. A portadowni protestánsok múlt vasárnap a hagyományos vallási felvonulásukat feltartóztató rendőrökre támadtak. Szerda hajnalra Belfast utcái lángoltak: a tüntetők egy buszt valamint többtucatnyi autót felgyújtottak és égő barikádokkal torlaszoltak el számos utcát.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A First Lady elszólása

Francia vezetők úgy döntöttek, hogy elismerik a palesztin államot, amint kikiáltja azt a Palesztin Hatóság - közli keddi számában a Háárec című izraeli újság. A napilap magas rangú párizsi forrásra hivatkozva jelentette, hogy Jacques Chirac elnök, Lionel Jospin kormányfő és Hubert Védrine külügyminiszter közösen hozta meg az erről szóló titkos határozatot. A francia külügyminisztérium hivatalosan ugyan nem nyilatkozott az információval kapcsolatban, egy külügyminisztériumi szóvivő ugyanakkor elmondta, hogy Franciaország mindig is támogatta a független palesztin állam létrehozásának tervét.


A HÉTEN TÖRTÉNT
Robbanás a török bazárban
Tovább a cikkhez >>>

Egyedül nem megy

Richard Holbrooke, az Egyesült Államok Koszovóval foglalkozó különmegbízottja, és Nyikolaj Afanaszjevszkij orosz külügyminiszter-helyettes együtt utaztak Pristinába, hogy a szerb-albán párbeszédet előmozdítsák. Ez volt az első alkalom, hogy Moszkva és Washington képviselői együtt keresték fel Ibrahim Rugovát, a koszovói albánok vezetőjét.


Kormányzati paktum Csehországban

Prágában csütörtökön délelőtt aláírták az úgynevezett ellenzéki megállapodást, amely a választásokon győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) számára lehetővé teszi, hogy Milos Zeman vezetésével kisebbségi kormányt alakítson.


ROISZ PATRÍCIA
Von Schorlemer: Győzelemre készülünk
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Törzsi harcok Nigériában

Véres összetűzések törtek ki Nigériában Abiola ellenzéki vezető keddi váratlan halálát követően. Bár amerikai diplomáciai vélemények szerint kizárható a gyilkosság, a család a nigériai kormányt teszi felelőssé a hosszabb ideje háziőrizetben tartott Abiola haláláért.


ROMA SAJTÓKÖZPONT
Nincs ítélet

Továbbra sincs döntés az 1993-as romániai hadrévi cigányellenes pogrom ügyében. Az ügyben ítélkező bíróság további nyolc személy ellen kérte a vád kiterjesztését emberölés, illetve gyújtogatás miatt.


RAMOR FRIGYES
Fizess és vidd
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Tömeggyilkos pere Hágában

A Hágai Bíróságon megkezdődött Milan Kovacevic szerb háborús bűnös pere. A több mint 250 ezer áldozatot követelő szerb-horvát háború vezetői közül huszonheten vannak őrizetben, ám a két leghírhedtebb elítélt, Radovan Karadzsics, volt boszniai szerb vezető és katonai parancsnoka, Ratko Mladic azonban még mindig szabadlábon vannak. Az elsőként a vádlottak padjára ültetett Kovacevic elleni vádak: tömegmészárlás, háborús- és az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények.


NAGYÍTÓ
CNN: hamis volt a hír
Tovább a cikkhez >>>

Riport

HAJDÚ SÁNDOR
Keleten a helyzet változatlan

Emlékszem egy ismerősöm kedvenc történetére a bécsi bevásárlóturizmusról. Bécs belvárosában sétálgat a „bennszülött” polgár, amikor hirtelen egy benzinszagú Zsiguli fékez mellette, kihajol belőle egy atlétatrikós, napbarnított arccal, és rákiált: „Hé kolléga! Szkolka kilometra Home Shopping Center?” A hatás kedvéért még vigyorog is, nemzetközi nyelvtudására büszkén. Bevásárlóturista. Ami pár éve velünk történt nyugaton, nos ez köszön ma ránk a határ menti városokban. Békéscsabán is.


SZAKONYI DÁVID
Autóbusznyi szegény ember

Magyarországot már jó ideje rója keresztül-kasul egy kissé kopott, piros Zsiguli. Többek között ez sem zavarja - mármint az ütött-kopottság - a kocsi tulajdonosait, azt a három férfiút, akik a környékbeli emberek szerint éhbérért dolgoztatnak mintegy negyven-ötven embert. Férfiakat és nőket, vegyesen. A munka kemény. Robotolás a mezőgazdasági vállalkozásoknál: termelőszövetkezeteknél és magángazdáknál. Az elszállásolást is egyszerűen oldják meg: autóbuszban töltik az éjszakát a megfáradt munkások.


Sport

A hét Hetek-válogatottja:
Tovább a cikkhez >>>

Nyerő ember
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A haza megmentője
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Búcsú a két Laudruptól
Tovább a cikkhez >>>

Owen álma
Tovább a cikkhez >>>

Sportszerűtlen sportszer-sztárok
Tovább a cikkhez >>>

KÉZDI ÉVA
Hétvégi harc a harmadik helyért
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Ez a harc lesz a végső

A világbajnokság előtt két olyan válogatott volt, amelynek nem kellett selejtezőt vívnia. Az egyik a címvédő Brazília, a másik a rendező Franciaország volt. A torna előtt két olyan válogatott volt, amelynek szurkolói csak a világbajnoki címmel lettek volna elégedettek. Ez is a fent említett két csapat tábora volt. És ez a két csapat fogja játszani vasárnap az évezred utolsó világbajnoki döntőjét a saint-dennis-i Stade de France-ban, este kilenc órakor.


MOLNÁR LÁSZLÓ
Ki nevet a vébén
Tovább a cikkhez >>>

A főzés, mosás világbajnokai
Tovább a cikkhez >>>

Figyel Castro
Tovább a cikkhez >>>

Nem kispályás
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Nem érdemeltük volna meg
Tovább a cikkhez >>>

Villámkarrier
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

MIKECZ KRISZTINA
Kulcsos gyerekek
Tovább a cikkhez >>>

Programok
Tovább a cikkhez >>>

MAKKI MARIE-ROSE
Euro-turizmus

Nemcsak Magyarország, hanem a világ gazdaságának is egyik legnagyobb húzóágazata a turizmus. A hazánkba irányuló idegenforgalom alakulása természetesen nem választható el a nemzetközi idegenforgalomban érvényesülő főbb tendenciáktól, illetve az azokat befolyásoló politikai-gazdasági folyamatoktól. Az egyébként sikerágazatként elkönyvelt magyar idegenforgalom versenyképességét természetesen nem növelik az egyre szembetűnőbb hiányosságok: a romló közbiztonság vagy a szolgáltatások nem megfelelő színvonala. Az európai utazási szokások alakulásáról rendkívül érdekes összeállítás jelent meg a Turizmus Bulletin szakfolyóirat I. évfolyamának második számában. Az alábbiakban e tanulmányból közlünk részleteket.


A száguldó 4.24-es
Tovább a cikkhez >>>

Ízvilág
Diétázóknak is:
Tovább a cikkhez >>>

Színes

INNEN-ONNAN
Valami sántít
Tovább a cikkhez >>>

Hűsítő hüllők
Tovább a cikkhez >>>

Spielberg katonásdija
Tovább a cikkhez >>>

A lengyel arisztokrácia diszkrét bálja
Tovább a cikkhez >>>

India betiltja a lottót
Tovább a cikkhez >>>

Hupi Kohl törpikék
Tovább a cikkhez >>>

Atomtudatlan
Tovább a cikkhez >>>

A tigrisek mosakodni szeretnek a legjobban
Tovább a cikkhez >>>

Adolf, a bukott nebuló
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Tollhegy
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

T. R. RIDE
Napünnep Stonehenge-ben

Az ősi kelta vallás követői, a druidák fő ünnepüket a Szentiván-éjen, a nyári napforduló idején tartják, június 21-én. Legszentebb helyük pedig a dél-angliai Stonehenge, ahol a kőkorszak titokzatos tudással bíró csillagászai több mint négyezer évvel ezelőtt a Nap mozgásának megfigyelésére szentélyt építettek. Az Angliában mind népszerűbb napkultusz körül az utóbbi évtizedben támadt politikai vihar hátterét a Washington Post című napilap beszámolója alapján foglaljuk össze.


KULCSÁR ÁRPÁD, RUFF TIBOR
A szent város üzenete
Tovább a cikkhez >>>