Vissza a tartalomjegyzékhez

KISS V. KATALIN
Személyiségzavarban

A Komárom-Esztergom Megyei Bírósághoz megérkezett az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet B. F.-ről, a ketchupos robbantóról készített szakvéleménye. A szakértői véleményt a jövő hétre kitűzött tárgyaláson hozzák nyilvánosságra.

Mint ismeretes, az esztergomi fiú ügyében korábban nem tudtak dönteni, ezért javasolták, hogy a 17 éves vádlott beszámíthatóságát állandó megfigyelés mellett vizsgálják. Erre azért volt szükség, mert a szakértők véleményei egymásnak ellentmondanak.
A kriminálpszichológus szerint a 130-as intelligenciaszinttel rendelkező fiú viselkedése kettős személyiségre utal, ami úgy nyilvánul meg, hogy élményeit képtelen tapasztalatokká alakítani. Más szakértő elidegenedett személyiségről adott képet, melyben fellazultak a belső korlátok és fékek, középpontjába a rombolás és a pusztítás került. Az 1996. augusztus 6-i vizsgálatot végző igazságügyi pszichológus úgy látta, hogy a fiú többes személyiség.
Az átmenet egyikből a másikba hirtelen, stressz hatására következik be, s az eredeti személyiség rendszerint nem tud a többi létezéséről. Az alapszemélyiség a hétköznapi, iskolába járó; a másik az, aki a bűncselekmények elkövetésére rávette; a harmadik az utasításokat végrehajtó, robbantó; s a negyedik az olvasott vegyészzseni. A legutolsó szakvéleményben azt állapították meg, hogy személyiségzavarának mértéke nem éri el az elmebetegség súlyosságát. Ellenben személyiségzavara a tettek elkövetésekor is fennállt, és súlyosan korlátozta abban, hogy felismerje cselekedetei következményeit.


B. F. 1996. július 2-án egy ABC-t próbált fegyveresen kirabolni. Kettőt a levegőbe lőtt, de az eladó ijedtségében nem adta oda a bevételt. 1996. július 20-án egy közértben ketchuposflakonba szerelt bombát helyezett el. Az egyik alkalmazott ezt észrevette, a bombát a tűzszerészek megsemmisítették. 1996. október 4-én megzsarolt három tehetősebb embert: 200 ezer forint védelmi pénzt követelt. Figyelmeztette őket - magát a „ketchupos robbantó”-nak nevezve -, hogy napokon belül tömegközlekedési eszközön fog bombát robbantani. Másnap a Budapest-Esztergom közötti járaton helyezett el robbanóanyagot. Piliscsabán felrobbant a bomba, hatan megsérültek. Többen polgári pert indítottak a fiú ellen, mert maradandó sérüléseket szenvedtek.