Vissza a tartalomjegyzékhez


Volt képük hozzá

A Fővárosi Bíróság nem találta vétkesnek a HVG-t azon kereset alapján, miszerint megsértette Nikolits István volt tárca nélküli miniszter személyiségi jogait, mikor az elmúlt évben az ismert szocialista politikus arcát bekötött szemmel, bevarrt szájjal és parafa dugóval eltömött fülekkel ábrázolta áprilisi száma borítóján.
Czeglédi László, Nikolits jogi képviselője beszédében arra mutatott rá, hogy a kép fényképpel, arcmással való viszszaélés, annak olyan eltorzítása, ami Nikolits lejáratását célozta. Szerinte a per azért elvi jelentőségű, mert azt a kérdést feszegeti, hogy hol húzódnak a politikai véleménynyilvánítás határai.
Nehéz-Posony István, a HVG ügyvédje ezzel szemben azt hozta fel, hogy a képen az arc nem torzult, karikatúráról van szó, ami által a lap politikai üzenetet közvetített a Nyírfa-ügy kapcsán. Felhívta a figyelmet arra, hogy a per precedens értéke miatt fontos, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának elvét elsőbbségben részesítse a bíróság.
Az ítélet indoklásában a bíróság kimondta, hogy egy 1994-es alkotmánybírósági döntés alapján a közszereplőknek többet kell elviselniük, mint a magánszemélyeknek, még akkor is, ha az adott megnyilvánulás sértő, meghökkentő, vagy aggodalmat kelt. (Hetek)