Vissza a tartalomjegyzékhez


NÉHÁNY SORBAN
Elévült sortűz

Az ügyészség a genfi egyezmény alapján emberiség elleni - azaz el nem évülő - bűncselekmény elkövetése miatt emelt vádat az 1956. október 27-ei tiszakécskei sortűz, valamint az ugyanezen a napon Kecskeméten történt kivégzés két-két vádlottjával szemben. A Csongrád Megyei Bíróság katonai tanácsa azonban a vádlottakat csupán felbujtóként, illetve tettesként több ember ellen elkövetett emberölés elkövetésében találta bűnösnek. Ezek a bűncselekmények viszont az elkövetés idején hatályos büntető törvénykönyv szerint tizenöt év alatt elévülnek, így a bíróság az eljárást megszüntette. Mint emlékezetes, Tiszakécskén egy repülőgépről adtak le három sorozatot a tömegre, minek következtében tizenhét ember életét vesztette, százketten pedig megsebesültek. A végzés nem jogerős. Az ügyész mindkét perben fellebbezett, a vádlottak a döntést tudomásul vették. (MTI)


Vita a karlendítőkről

A Fővárosi Bíróságon október 29-én folytatódik a Magyar Rádió és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) vitája. Kérdés: a MIÉP tavaly márciusi gyűlésén karlendítéssel szavaztak-e az összegyűltek. A párt tavalyi március 15-ei nagygyűlésén az Esti Krónika akkori tudósítója szerint a tömeg „karlendítéssel” szavazta meg Csurka István pártelnök programját. Ezt követően állampogári - MIÉP-es aktivista - panasz nyomán az ORTT panaszbizottsága azt állapította meg, hogy a kijelentés téves képzettársításra adhat okot. A rádió ezt nem fogadta el és jogorvoslatot kért az ORTT-től. Mivel a panaszbizottság ez év februári határozatában is ragaszkodott eredeti megállapításához, ezért a rádió a bírósághoz fordult a határozat felülvizsgálata érdekében. (MTI-Hetek)


Jönnek a jugók

A Magyarországon menedéket kérő jugoszláv állampolgárok száma május óta ugrásszerűen növekszik, napjainkban azonban nem lehet tömegáradatról beszélni - mondta Dobó István, a Menekültügyi és Migrációs Hivatal főigazgatója a „Koszovó - ma” címmel a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat által szervezett csütörtöki budapesti konferencián. Májusban 79, júniusban 117, míg e hónap első hetében 86 jugoszláv állampolgár kért menedéket, ám nem tudni, közülük hányan koszovói albánok - tette hozzá. A Magyarországra érkezők legtöbbje a válság kiszélesedése miatti félelemből indult el a harci övezetekből. Legtöbbjük fiatal, általában egyedülálló férfi, aki Ausztriába, Németországba, vagy Svédországba kíván továbbutazni, hogy ottani munkabéréből próbálja meg eltartani otthon maradt családját. (MTI)