Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A First Lady elszólása

Francia vezetők úgy döntöttek, hogy elismerik a palesztin államot, amint kikiáltja azt a Palesztin Hatóság - közli keddi számában a Háárec című izraeli újság. A napilap magas rangú párizsi forrásra hivatkozva jelentette, hogy Jacques Chirac elnök, Lionel Jospin kormányfő és Hubert Védrine külügyminiszter közösen hozta meg az erről szóló titkos határozatot. A francia külügyminisztérium hivatalosan ugyan nem nyilatkozott az információval kapcsolatban, egy külügyminisztériumi szóvivő ugyanakkor elmondta, hogy Franciaország mindig is támogatta a független palesztin állam létrehozásának tervét.

Az izraeli lap értesülésére reagálva európai diplomáciai források kijelentették: Jasszer Arafatnak nagyon óvatosnak kell lennie a palesztin függetlenségi nyilatkozattal kapcsolatban. A palesztin vezető ugyanis már többször leszögezte, hogy az oslói megállapodásban megszabott átmeneti időszak végén - 1999 májusában - kikiáltják a palesztin államot, akár sikerül megállapodni az izraeliekkel, akár nem.
Az előzményekhez tartozik, hogy májusban az amerikai elnök felesége, Hillary Clinton már „elkotyogta”, hogy az izraelieknek és a palesztinoknak két államra van szükségük. Erre Jacques Chirac francia elnök kijelentette, hogy Mrs. Clinton feloldotta a palesztin állam amerikai tabuját. Néhány nappal később Hoszni Mubarak egyiptomi elnök párizsi látogatása alatt már meg is született egy közös francia-egyiptomi kezdeményezés a közel-keleti békefolyamat megmentése érdekében rendezendő nemzetközi békekonferenciáról, amelyen az egyik központi téma a palesztin állam létrehozásának szükségessége lenne.
A franciák hangsúlyozzák, hogy a palesztin állam létrejötte „jogszerű következménye” a békefolyamatnak, a palesztinoknak az önmeghatározás elvén alapuló joga. Párizsi források szerint a 15 EU-tag közül 13 elismerné a palesztin államot. Németország és Anglia ugyanakkor még nem hozott döntést.
1988-ban több tucat ország ismerte el a palesztinok algíri függetlenségi nyilatkozatát. Franciaország és az európai államok azonban nem, arra hivatkozva, hogy a nemzetközi törvények értelmében egy állam függetlenségének elismeréséhez szükséges az, hogy az az állam a saját területét ellenőrizze. Most, hogy a Palesztin Hatóság a Gázai övezetet és Ciszjordánia egyes részeit ellenőrzése alatt tartja, a francia külügyminisztérium szerint már ez a feltétel sem jelent akadályt.


A héten az ENSZ közgyűlése az Egyesült Államok és Izrael tiltakozása ellenére jelentős többséggel megszavazta a világszervezethez delegált palesztin küldöttség státusának emelését. A megfigyelőként résztvevő palesztin küldöttséget a szavazás a tagállamokéhoz hasonló jogokkal ruházta fel.