Vissza a tartalomjegyzékhez


A HÉTEN TÖRTÉNT
Robbanás a török bazárban

Hatalmas gázrobbanás rázta meg Isztambul egyik bazárját csütörtökön. Hatan életüket vesztették, és közel százan megsebesültek. A robbanás Isztambul XVII. századi Egyiptomi Bazárjának bejáratánál történt. Murat Basesgioglu török belügyminiszter kijelentette, hogy valószínűleg nem helytállóak azok a korábbi vélekedések, miszerint a robbanást bomba okozta. A feltevés oka az volt, hogy korábban mind a szélsőbaloldaliak, mind az iszlámisták és a kurd szeparatisták hajtottak végre bombatámadásokat török városokban. „A robbanást gázszivárgás váltotta ki” - jelentette ki újságíróknak Farzan Citici ügyész. Helyi állami tisztviselők elmondása alapján néhány külföldi állampolgár - három francia, három német, két norvég, egy iraki és egy iráni - is van a mintegy száz sérült között. (CNN)


Vízözön Kínában

Kínában a megszokottnál erősebb és korábban érkező esőzések során kiáradt Jangce folyó eddig 400 áldozatot követelt. Néhány helyen a folyó vize naponta mintegy hatvan centiméterrel emelkedik, s a lakosoknak szinte alig marad idejük, hogy elmeneküljenek otthonaikból. Jiujiang város 4,4 milliós lakossága szintén veszélyben van, ezenkívül körülbelül 110 ezer hektár termőföld is víz alá kerülhet. A gabona egyébként teljesen tönkrement, az étel és az ivóvíz ritka kinccsé vált Kínában. A válság kezelésére Kína kormánya mintegy 3 millió embert mozgósított: állami alkalmazottak, katonák és a polgári lakosság együttesen próbálja legyőzni a víztömeget. Mivel Kínában az esős évszak legerősebb hónapjai a július és az augusztus, tartani lehet attól, hogy a megpróbáltatások java még csak ezután következik. (MTI)


Iraki vádak

Irak ismét azt követeli az ENSZ-től, hogy nevezzen ki egy bíróságot, amely felelősségre vonhatja Richard Butlert, az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelését ellenőrző ENSZ-bizottság vezetőjét, és elődjét Rolf Ekeust. A Babel című lap - ami egyébként Szaddám Huszein fiának tulajdonában van - szerint Butler és Ekeus politikai kérdést csinált a fegyverek ellenőrzéséből, és az USA utasításait hajtották végre. A lap továbbá azzal vádolja Butlert, hogy hazudott a világszervezetnek, elárulta küldetését, információt szolgáltatott ki Irakról más országoknak, még mielőtt azok a Biztonsági Tanácshoz eljutottak volna, és fel akarja éleszteni az iraki-amerikai katonai konfliktust. (MTI)


A dalai láma hallgat Kínára

Tibet szellemi és vallási vezetője meghatározatlan időre elhalasztotta tajvani útját, válaszul azokra a pekingi jelzésekre, miszerint a kínai vezetés kész párbeszédet kezdeni vele. A dalai láma a Kínával való kapcsolatok javítása érdekében döntött tajvani látogatása elhalasztása mellett. A dalai láma tavaly tett látogatást első ízben a szigeten. Az utazásra Peking éles bírálattal reagált, hiszen a kínai vezetés Tajvant és Tibetet is Kína elszakíthatatlan részének tekinti. Csiang Cö-min kínai államfő június végén, Bill Clinton amerikai elnök látogatása idején ismerte el először nyilvánosan, hogy a pekingi vezetés kapcsolatot tart fenn a dalai lámával. A tibeti vezető hangsúlyozta, hogy örömmel találkozna Csiang Cö-minnel. (ITAR-TASSZ)


Szankciók az európai biztosítók ellen

George Pataki, New York állam magyar származású kormányzója szerdán aláírta azt a törvényt, amely büntető intézkedésekkel fenyeget meg európai biztosítótársaságokat, ha azok továbbra sem rendezik a holocaust áldozatainak vagy azok leszármazottainak a világháború időszakából származó, velük szemben fennálló követeléseit. A törvény különösen szigorú fellépést helyez kilátásba azon biztosítótársaságok ellen, amelyek nem vesznek részt a kárpótlási folyamat kidolgozásával megbízott nemzetközi bizottság munkájában. Az ezzel megvádolt cégek között van a Triesztben székelő Assicurazioni Generali, a müncheni Allianz és a svájci Zürich társaság. Az Egyesült Államokban tizenhat európai biztosítótársasággal szemben nyújtottak be kollektív panaszt a holocaust túlélői, mivel azok nem hajlandók kifizetni a túlélők vagy leszármazottaik számára az egykori biztosítási szerződésekből eredő kártérítési összegeket, illetve járadékokat. George Pataki megsemmisítő kritikával illette azokat a biztosítókat, amelyek nem teljesítik kötelezettségeiket az Auschwitzban elpusztult biztosítottak utódaival szemben, arra hivatkozva, hogy a biztosítottakról „nincs halotti anyakönyvi kivonat”. (AP)


Földrengés a turistaszigeten

Földrengés sújtotta a portugál Azori szigeteket csütörtökön kora hajnalban. Legalább tíz ember meghalt, negyvenen megsebesültek, és mintegy ezer ember otthon nélkül maradt a katasztrófa következtében. Az 5.8-es erősségű földrengés epicentruma az Atlanti-óceán területén, Faial szigetétől 15 kilométerre északkeletre volt. A földmozgás a kilenc szigetből álló vulkanikus szigetcsoport tagjaiból négyet érintett, köztük Terceirát, ahol az amerikai hadsereg légitámaszpontja van. A legnagyobb károk Faial szigetén estek, ahonnan kompon kellett kórházba szállítani a sebesülteket. A mintegy 500 lakosú Ribeirinha falu lakosainak többsége az utcán volt kénytelen megvárni a napfelkeltét, mivel házaik életveszélyessé váltak. A keletkezett törmelék autókat temetett maga alá. Az azori szigeteket a múltban már több földrengés érte, a legrosszabb 1980-ban, amikor 49-en haltak meg. A csütörtöki rengés mintegy 15-20 másodpercig tartott, és néhány kisebb utórengés követte. (CNN)