Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁTKAI MIHÁLY
Béke helyett bombák

Súlyos zavargások robbantak ki a héten az északír városok protestáns negyedeiben. A portadowni protestánsok múlt vasárnap a hagyományos vallási felvonulásukat feltartóztató rendőrökre támadtak. Szerda hajnalra Belfast utcái lángoltak: a tüntetők egy buszt valamint többtucatnyi autót felgyújtottak és égő barikádokkal torlaszoltak el számos utcát.


A szabadban éjszakáztak az északír rendőrök, akik feltartóztatták a protestáns felvonulókat. Békeálmok Fotó: MTI

A protestáns közösség legnagyobb militáns szervezete, az Orániai Rend minden évben komoly feszültséget szít nyári portadowni felvonulásával, amelyen a katolikus ír lakosság elleni győzelemre emlékeznek. A zavargásokat ezúttal az robbantotta ki, hogy idén a brit hadsereg nem engedte a „Drumcree-menetet” átvonulni a város katolikus negyedein. A rend több ezer tagja vasárnap délután óta az eredeti útvonal melletti nyílt mezőn táborozik, miután a résztvevők közölték: addig nem távoznak, amíg át nem haladhatnak a katolikus negyeden.
A brit és az ír hatóságok attól tartanak, hogy a „portadowni piknik” elhúzódásával mind nehezebb lesz féken tartani az amúgy is forrongó indulatokat a tartományban. A portadowni felvonulókkal rokonszenvező protestánsok ugyanis vasárnap óta minden éjjel az északír városok utcáira vonultak, s benzinbombákkal, sőt nem egy esetben lőfegyverrel támadtak a rendőrökre, több száz járművet és katolikus otthonok tucatjait gyújtották fel.
„Aludtam, amikor a benzinbombát bedobták a levelesládába és betörték az ablakokat” - állítja az Electronic Telegraph című angol újság jelentése szerint az egyik ír város 66 éves lakója. „Ha nem lett volna a lakásban füstjelző berendezés, ott maradtam volna. Ez őrület. Ennek már semmi köze sincs Drumcree-hez. A tüntetők nagy része lojalistának álcázott bűnöző.”
A kiújult feszültségek miatt a brit kormány kisegítő erőket küldött a térségbe. A 18 ezer fős észak-írországi brit katonaság hosszú ideje a legnagyobb létszámú, jóllehet London korábban arra számított, hogy a húsvét előestéjén nyélbe ütött átfogó rendezési megállapodás elfogadása után megkezdődhet a brit hadsereg kivonása.