Vissza a tartalomjegyzékhez

NAGY ERIKA
Uborkaszezon

Van aki uborkaszezonnak, van aki bizonytalanságnak nevezi az utóbbi hetekben kialakult helyzetet a Budapesti Értéktőzsdén. A forgalom továbbra is igen gyenge (napi 10 milliárd forint körüli vagy alatti), az árfolyamokban is csak kisebb ingadozás figyelhető meg.
A napokban látott napvilágot a Magyar Nemzeti Bank gyorsjelentése, amelyből kiderül, hogy 184 millió dollárral, vagyis több mint 40 milliárd forinttal csökkent hazánkban a portfólióbefektetések értéke májusban, a választások idején. A külföldi befektetők azóta sem vásárolnak jelentős mértékben. A Wall Street Journal Europe elemzése szerint alapvetően megváltozott a különböző külföldi befektetésialap- és portfóliókezelőknek a kelet-európai térségről alkotott szemlélete. Az utóbbi időkben mindinkább elkülönítve kezelik a kelet-közép-európai országokat Oroszországtól, egyre inkább tudatosult az a tény, hogy ezek az államok erősebb gazdasági szálakkal kapcsolódnak Európa fejlett térségeihez, mint nagy keleti szomszédjukhoz.
Az említett lap szerint Oroszország fő problémája, hogy túlzott mértékben függ a külföldi befektetőktől, akik az óriási költségvetési deficitet finanszírozzák. A héten az orosz állam által kibocsátott kincstári papírok hozama 80 százalékról 120 százalékra emelkedett, amely igen vonzó, de egyben rendkívül kockázatos a befektetők számára.
A BÉT-en jelenleg a likvid papírok előtérbe kerülése figyelhető meg. Ez részben azzal is magyarázható, hogy az orosz tőzsde mélyrepülésekor jelentős veszteségeket elkönyvelő nagybefektetők nem szeretnének újból abba a hibába esni, hogy olyan részvényeket vásárolnak, amelyeket szükség esetén nem lehet könnyen eladni. Ezért változatlanul a forgalom 80 százalékát adó Mol és Matáv a sztár. Árfolyamuk továbbra is 6000, illetve 1300 forint körül alakult. Az előbbi feltevést támasztja alá az olyan kedvező eredményeket felmutató cégek részvényeinek alulárazottsága is, mint például a Pannonplast.
Jó hír a befektetőknek, hogy szerdától új termékkel, határidős részvénykontraktusokkal is lehet kereskedni a BÉT-en a Mol-, a Matáv- és a TVK-részvényekre. Az alapletét mindössze 10 százalék a Mol és a Matáv, míg 15 százalék a TVK esetében, ami igen kedvező tízszeres tőkeáttételre ad lehetőséget a bátor befektetőknek. Az első kereskedési napon szerény forgalom mellett debütáltak az új termékek.
A Tőzsdetanács hétfői ülésén Járai Zsigmond lemondását követően Lotfi Farbodot választották meg a tőzsde alelnökének. A búcsúzó elnök az egyszerűbb, inkább üzleti szerepet betöltő tőzsdében és az erősebbé váló felügyeletben látja a hazai értékpapírpiac jövőjét. A megválasztott alelnök feladata, hogy az új elnök szeptemberi megválasztásáig betöltse az elnöki funkciókat.