Vissza a tartalomjegyzékhez

SZAKONYI DÁVID
Óvatos leltározás

Nem vagyok a NATO-csatlakozás híve, de nem a kisgazda programot, hanem a kormány programját fogjuk végrehajtani, tehát következetesen azon leszünk, hogy a csatlakozást semmi ne akadályozza”- jelentette be az új honvédelmi miniszter, Szabó János kisgazda politikus az ünnepélyes honvédelmi miniszteri poszt átadásakor. „A honvédelem mindenki kötelessége. A honvédség végső soron polgári irányítás alatt áll, mivel a miniszter irányítja” - mondta. Kijelentette, hogy a jövőben még nagyobb hangsúlyt fognak helyezni a fegyelemre, a rendre, és arra, hogy a katonák önbecsülése helyreálljon. Elmondta, hogy mikor értesült a honvédség állapotát ismertető adatokkal, nagyon megdöbbent, megígérte, hogy mindent meg fog tenni, ami tőle telik, hogy a hadsereg minden körülmények közt maradéktalanul ellássa feladatait.
Keleti György leköszönő miniszter gratulált utódjának, összegezve a négy évet elmondta, hogy az ország teherbírásához képest a honvédség jó állapotban van, persze rengeteg még a tennivaló. „A jövő meghatározott: a NATO-csatlakozás. A ratifikációs folyamatok sikeresen zajlanak. Nem elköszönni kívánok, hiszen négy év múlva újra lesznek választások. Köszönöm, hogy szolgálhattam a Magyar Honvédséget, nagyon megtisztelő volt” - nyilatkozta.
Göncz Árpád köztársasági elnök elmondta, hogy az ország a NATO kapujában van. „1999 áprilisa előtt tag lehet Magyarország.” Hangsúlyozta, hogy a hadsereg anyagi és erkölcsi állapota az ország egészének állapotát tükrözi. Mint a honvédség főparancsnoka felszólította a tábornokokat és tiszteket, hogy adják meg a tőlük tellő támogatást az új vezetésnek.