Vissza a tartalomjegyzékhez

HAJDÚ SÁNDOR
Búzagondok


B
úzaégetés. Torgyán József: „időzített bomba a gabona kérdés” Fotó: MTI

Mint a híradásokból ismeretes, az új kormány eskütételével egy időben Békés megyében a battonyai gazdák két teherautónyi búzát és árpát égettek el, mivel szerintük a kormány nem fordított kellő figyelmet a gabonaválság kezelésére. Torgyán József miniszteri eskütétele előtt a Parlament aulájában a búzahelyzettel kapcsolatban rövid határidejű megoldást ígért.
A rendszerváltás óta visszatérő kérdés a mezőgazdaságban a gabonaválság. Mivel hazánkban a kistermelők a termőterületek nagy részén gabonát termelnek, aratáskor mindig feszültségek alakulnak ki: más az érdeke a termelőknek, a kereskedőknek és a feldolgozóknak. Az EU tagállamaival szemben Magyarországon még kísérleti stádiumban van a garantált áras felvásárlás, mivel az ehhez szükséges pénzügyi források nem biztosítottak.
Tulajdonképpen a szakértők két problémát jelöltek meg a válság kialakulásának okaként. Az egyik, hogy a kistermelők évek óta nem akarnak termelési struktúrát váltani, ezért a megtermelt gabonát azonnal értékesíteni akarják. Tárolási kapacitási gondokkal küszködnek: nincs hová a termést elraktározni, amíg az árak az eladáshoz megfelelővé válnának. Az új kormány földművelésügyi- és vidékfejlesztési minisztere ezt a kérdést kívánja megoldani azzal, hogy ötven tonnáig minden kistermelő betárolhatja a termést az arra kijelölt raktárakba. A raktárak bérléséhez nyújtana támogatást az új kormány. Ugyanakkor a másik okként jelölik meg, miszerint a magyar mezőgazdaság kérdése évek óta a pártok politikai kampányának szerves része. A körülötte gerjesztett indulatok között nagyon nehéz igazi megoldást találni. A mostani gabonaégetésen demonstráló gazdák a Viharsarokba várják Torgyán Józsefet. „Ha nem jön el, amikor tisztelettel hívjuk, most learatunk és majd elmegyünk mi, odavisszük az eladatlan termést a minisztérium elé!” Nos, úgy látszik, a termelők nem tesznek különbséget jobb és baloldali kormány között, mindenkitől a megoldást várják, sürgetik.
Talán emlékszik még az olvasó a tavaly tavaszi METÉSZ által szervezett traktoros blokádokra. Most úgy látszik, az akkori demonstrációnak folytatása lesz, amennyiben nem születik megoldás ebben a kérdésben.
A termelők számításai alapján a kritikus piaci helyzet miatt több mint harmincmillió forintos árbevétel-kieséssel kell számolniuk a gabonatermesztőknek. Tavaly is csökkent a gabonafélék átlagára az előző évekhez képest, de akkor elég tartalék volt ahhoz, hogy az árkiesés ne vezessen vagyonvesztéshez. Ebben az évben viszont az árkiesés már ezzel fenyegethet, mivel a tavalyihoz képest 20 százalékkal alacsonyabb értéket mutatnak a gabonapiac árai. Sajnos a magyar mezőgazdaságban igen nehéz és bonyolult feladat hitelekhez jutni, így érthető a termelők mindenre elszánt magatartása, hiszen jövőre is vetni akarnak.
A héten az agrárkoordinációs fórum sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy „amennyiben a szokásos érdek-képviseleti módszerek hatástalanok maradnak, megfontoljuk az erőteljesebb fellépést is”. Talán éppen ennek az első fejezete zajlott Battonyán.