Vissza a tartalomjegyzékhez

SZEGEDI TUDÓSÍTÓNKTÓL
Rádió határok nélkül

Három rádió összefogásával három nyelven szól ezentúl az „Euromédia DMTK” elnevezésű rádió a Duna-Tisza-Maros- Körös eurorégióban. A szerb rádiósok ötlete alapján megalakult új állomás műsorai Románia egyötödén, a volt Jugoszlávia kétharmadában, Magyarországon pedig Szeged 30-40 kilométeres körzetében magyar, román és szerb nyelven foghatók majd.
Losonczi György, a szegedi Média 6 RTV vezetője a Heteknek elmondta, hogy jelenleg internetes kapcsolatban állnak az állomások egymással, de a jövőben szeretnének műholdas rendszeren keresztül egész napos műsorokat sugározni. Az ehhez szükséges összeget pályázatok útján teremtenék elő. Az ezredfordulóra pedig - uniós támogatásból finanszírozva - egy közös adó létrehozását tervezik. „A költségeket egyébként a mi rádiónk fedezi saját erőből, ami havi 6-800 ezer forintot jelent” - tette hozzá a Média 6 vezetője. A román felet kormánya jelentős mértékben támogatja.
A temesváriak azért törekednek a közös rádiózásra, mert nem akarnak elszigetelődni az Európai Uniótól. A jugoszláv, állami felügyelet alatt álló, de önfenntartó Rádió 21 azonban nehezebb helyzetben van: a támogatottság nem jellemző ezen a vidéken, ráadásul olyan is előfordult, hogy a rendőrök elvitték az állomásról a munkához szükséges berendezéseket. Ennek ellenére a rádió munkatársai előteremtik a szükséges pénzösszegeket. (Aszalós Szilvia)