Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Miniszteri beszédek

Legközelebbi teendőnk az új minisztérium szervezeti kialakítása, középtávon pedig a gazdasági stratégia vázlatának az elkészítése, amit kora ősszel teszünk le a kormány asztalára - nyilatkozta Chikán Attila gazdasági miniszter a miniszteri eskütételt követően.
Chikán Attila elmondta: az évi 7 százalékos növekedés elérése továbbra is a stratégiai célok közé tartozik. A miniszter szerint megvalósítható az infláció leszorítása 10 százalék körüli mértékre a következő két-három évben.
A gazdasági miniszter tervei között szerepel a kis- és közepes vállalkozások működési feltételeinek a javítása is. Ezt elsősorban a pénzhez jutás lehetőségének a javításával, a gazdasági információs rendszer kifejlesztésével és az oktatás, képzés javításával kívánják elérni. Cél az, hogy a kis- és közepes vállalkozások ugyanolyan feltételekkel jussanak hitelhez, mint a nagy cégek.
Járai Zsigmond pénzügyminiszter fő célkitűzésének az átláthatóbb és a jelenleginél tisztességesebb pénzügyi rendszer kialakítását tartja. Az új pénzügyminiszter szerint ez magában foglalja az adózás áttekinthetőbbé tételét, és az adórendszer egyszerűsítését.
A miniszter szerint azonban a legfontosabb az, hogy a pénzügyi egyensúly megtartása mellett gyorsuljon a gazdaság növekedése. Az ország pénzügyi pozícióinak megtartása kulcskérdés marad a jövőben is.
A pénzügyminiszter szerint is a legfontosabb célok közé tartozik az infláció további csökkentése, de emellett továbbra is ösztönözni kell a külföldiek tőkebefektetéseit, és el kell érni, hogy a hazai magántőke egyre inkább bekapcsolódjon a magyarországi beruházások bővítésébe.