Vissza a tartalomjegyzékhez


Kormányzati paktum Csehországban

Prágában csütörtökön délelőtt aláírták az úgynevezett ellenzéki megállapodást, amely a választásokon győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) számára lehetővé teszi, hogy Milos Zeman vezetésével kisebbségi kormányt alakítson.

A legnagyobb ellenzéki erőt képviselő, Václav Klaus vezette Polgári Demokratikus Párt (ODS) a kisebbségi kormány támogatása fejében megkapja a képviselőház, illetve a szenátus elnöki posztjait és a legfontosabb ellenőrző szervek vezető tisztségeit. A két párt kötelezte magát, hogy a következő négyéves ciklusban egyikük sem fog bizalmi szavazást kezdeményezni a képviselőházban, és más pártok ilyen kezdeményezéseit sem fogják támogatni. Václav Klaus újságírók előtt kijelentette, hogy a költségvetési törvény előkészítésében a két párt nem fog együttműködni. Klaus a megállapodásnak ezzel a pontjával kívánja megcáfolni azt a feltételezést, miszerint koalíciós megállapodásról lenne szó. Zeman pártjának minden törvényjavaslat benyújtásakor meg kell szereznie az elfogadáshoz szükséges támogatást, akár az ODS-től, akár más pártoktól. A megállapodást az tette szükségessé, hogy a választások után kialakult helyzetben egyik párt sem lett volna képes többségi kormányt létrehozni.
A három kisebb ellenzéki párt élesen bírálta a megállapodást, arra hivatkozva, hogy az „a választók elárulása”. Josef Lux, a Kereszténydemokrata Unió elnöke „demokrácia- és alkotmányellenes” paktumnak nevezte, és az emberi jogokkal ellentétesnek tartja az ellenzéki megállapodást. Jan Ruml, a Szabadság Unió elnöke úgy vélekedett, hogy a két legerősebb párt „felosztotta egymás között a hatalmat.” (Hetek)