Vissza a tartalomjegyzékhez

MOLNÁR LÁSZLÓ
Ki nevet a vébén


Phillip Cocu holland hátvéd Ronaldót próbálja szerelni. A Hollandia-Brazília elődöntőből a dél-amerikai csapat jutott tovább. Vébé-összeállításunk a 19-20. oldalon Fotó: MTI

A győztesek nem mindig nevetnek. Zagallo a brazilok ősz mestere sírt a Hollandiával játszott meccs után. A brazilok győztek, pedig egy bolgár származású asztrológus azt jósolta, hogy a csillagok állása miatt az elődöntőben veszteni fognak. De a braziloknál sok futballcsillag van állásban, így mégis nyertek.
A holland rajongók kedd estig reménykedtek abban, hogy kedvenceik végre megszerzik első vb-aranyérmüket. A mérkőzés alatt kiürültek a hollandiai utcák és több mint 11 millióan szorítottak a narancsmezes csapatnak. De Ronaldóék - ha csak tizenegyesekkel is - szertefoszlatták az aranyálmokat.
A brazil szövetségi kapitány ezzel szemben nem volt szomorú, a megkönnyebbülés miatt sírt. Már a Dánia elleni mérkőzés után azt mondta, hogy még egyszer nem bír ki ilyen izgalmakat. A vébé legvégső meccsén újra izgulhat. A dél-amerikai csapat megint döntős. Ellenfele Franciaország válogatottja.
A házigazdák a horvátokat ütötték el a döntőben való részvétel lehetőségétől. Annak ellenére történt ez így, hogy Miroslav Blazevic horvát szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, ha a németeket megverik - meg is verték - már nincs ellenfél a számukra. Az optimista csapatfőnök a vereség után elmondta: „A franciák megérdemelték a döntőbe jutást, de ha jobban odafigyelünk, mi is nyerhettünk volna. Nem voltunk elég figyelmesek és óvatosak. Nagyon büszkék vagyunk az eredményünkre, de az a benyomásunk, hogy jobbak is lehettünk volna.”
A francia kapitány Aimé Jacquett a mérkőzés után így nyilatkozott: „Nagyon nehéz mérkőzés volt. Horvátország kiválóan teljesített. A horvát gól szörnyű volt, de válaszra késztetett.”
Az, hogy a házigazdák döntősök, talán még azokat a franciákat is meggyőzi arról, hogy érdemes volt vébét rendezni, akik nem örültek a kényelmetlenségeknek.
Ugyanis ilyenek is voltak bőségesen. Nemcsak a huliganizmus és a megnövekedett számú bűncselekmények, de az állandó forgalmi dugók miatt is.
A vébé egyik kárvallottja az a rendőr, akit - mint ismeretes - egy vascsővel német szurkolók fejbe vertek és azóta is kómában van. Múlt héten a Német Labdarúgó Szövetség két vezetője meglátogatta a szerencsétlenül járt ember feleségét és két gyermekét. Jótékonysági akciók keretében több mint 300 ezer dollárt gyűjtöttek össze Németországban a család megsegítésére.
Nem csak Franciaországban vannak olyanok, akik rosszul jártak. Vietnamban a nagy tétekben játszó fogadók közül többen még a házukat is elvesztették. Nem pusztán a találkozók végeredményeire fogadtak, hanem arra is, melyik csapat kezdi a játékot, szerzi az első gólt, melyik együttes játékosa kapja az első sárga, illetve piros lapot, vagy melyik csapat rúgja az első szögletet.
De bármi történt is a vébé alatt, hiába fogadtak a sárgák a sárgákra, most már az egész világot az foglalkoztatja: ki nevet a vébé végén? Vasárnap megtudjuk.