Vissza a tartalomjegyzékhez


Egyedül nem megy

Richard Holbrooke, az Egyesült Államok Koszovóval foglalkozó különmegbízottja, és Nyikolaj Afanaszjevszkij orosz külügyminiszter-helyettes együtt utaztak Pristinába, hogy a szerb-albán párbeszédet előmozdítsák. Ez volt az első alkalom, hogy Moszkva és Washington képviselői együtt keresték fel Ibrahim Rugovát, a koszovói albánok vezetőjét.


Wesley K. Clark tábornok, a NATO európai haderőinek főparancsnoka az Espero nevű olasz fregatt tisztjeivel beszélget az albániai Durres kikötőjében. Meggyőző erő Fotó: MTI

Richard Holbrooke, a Belgrád és Pristina között ingajáratban közlekedő amerikai diplomata háromszor tárgyalt Slobodan Milosevic jugoszláv elnökkel, Ibrahim Rugova koszovói albán vezetővel, valamint több ellenzéki párt tisztségviselőivel. Holbrooke a Miloseviccsel folytatott három és fél órás megbeszélés után kijelentette: a további vérontások megfékezése érdekében meg kell változtatni a többségében albánok lakta szerb tartomány státusát. Nyomatékosan aláhúzta azonban, hogy a változások csakis Jugoszlávia nemzetközileg elismert határain belül képzelhetőek el, amivel egyértelművé tette: az Egyesült Államok továbbra sem támogat egy független Koszovót.
Az amerikai véleménnyel szemben Afanaszjevszkij a koszovói függetlenség párti albán vezetőket tette felelőssé a Szerbiához tartozó tartomány válságának elhúzódásáért. „A labda az albánok térfelén van, és nem a szerbek azok, akik kirobbantják az összecsapásokat” - nyilatkozta hétfőn az orosz külügyminiszter-helyettes, aki szerint „a szerb biztonsági erők önmérsékletükről tesznek tanúbizonyságot”.
A diplomáciai kísérletekkel egyidőben azonban az utóbbi hetek legsúlyosabb összecsapására került sor a szerbek és a koszovói albánok között. Helyszíni jelentések szerint folytatódnak a nyugat-koszovói Pec környékén a hét elején kitört harcok. A Dnevni Telegraf című belgrádi napilap értesülései szerint hat szerb rendőr vesztette életét, és legalább tizenöt a sebesültek száma. A lap arról számol be, hogy az összecsapások térségében a Koszovói Felszabadítási Hadsereg több ezer tagja tevékenykedik.