Vissza a tartalomjegyzékhez


Atomtudatlan

Amerikai magfizikusok fölöttébb tudatlannak találták azt a pakisztáni „kollégát”, aki atomtudósnak vallotta magát, és - arra hivatkozva, hogy Pakisztán „első atomcsapásra” készül - menedékjogot kért az Egyesült Államokban - adta hírül keddi számában a The Washington Post című amerikai napilap.
„A legelemibb fogalmai sincsenek arról, hogy miből is áll egy atomreaktor. Azt hiszem, még középiskolát sem végzett, nemhogy egyetemet” - idézte a lap Frank von Hippelt, az amerikai tudományos szövetség elnökét.
A 29 esztendős Iftihar Csaudri Han saját állítása szerint azért hagyta el négy tudóstársával együtt Pakisztánt, mert egy - a pakisztáni nukleáris stratégiának szentelt - titkos tanácskozáson megtudta, hogy Iszlámábád atomcsapásra készül India ellen. Han felajánlotta Washingtonnak, hogy a politikai menedékjogért cserébe adatokat szolgáltat a pakisztáni atomprogramról.
Frank von Hippel és a Princeton Egyetem néhány tudósa hétfőn egy teljes órán át kérdéseket tettek fel telefonon Hannak a pakisztáni atomenergia ügynökségnél végzett feladatairól, s a nukleáris fizika terén szerzett ismereteiről. A beszélgetés nyomán az amerikai tudósok egyértelműen csalónak bélyegezték a pakisztánit.
Korábban James Rubin külügyi szóvivő is említette, hogy komoly ellentmondásokat találtak Hannak a pakisztáni atomcsapás tervéről előadott beszámolójában.
A pakisztáni atomenergia ügynökség közölte, hogy nem alkalmazott Han nevű tudóst, és az ügynökségen nincs olyan tudományos asszisztensi munkakör, amelyet Han saját állítása szerint betöltött. (MTI)