Vissza a tartalomjegyzékhez

ROISZ PATRÍCIA
Von Schorlemer: Győzelemre készülünk

A héten Áder János, az Országgyűlés elnöke meghívására Budapesten járt Reinhard Freiherr von Schorlemer, a német Kereszténydemokrata Párt, a CDU képviselője. A politikust lapunk az őszi németországi választások esélyeiről és a két ország kapcsolatairól kérdezte. Von Schorlemer tudósítónknak elmondta: bízik abban, hogy az őszi németországi választásokon a koalíció összetétele nem változik, tehát a jelenlegi kormánypártok megszerzik a szükséges többséget. Utalt arra, hogy a következő félévben - 1999 januárjától - az EU soros elnöki szerepét Németország fogja betölteni, és ez jelentős kötelezettségekkel és feladatokkal jár.
Helmuth Kohl - mint tapasztalt, Európa-szerte ismert és tisztelt politikus - személye garancia arra, hogy ez az elnökségi időszak Németország és Európa számára is sikeres lesz - jelentette ki Schorlemer.
A német politikus szerint a két ország közötti sikeres együttműködésben a CDU-nak koalíciós partnerével, a CSU-val együtt fontos szerepe volt, hiszen az 1989-90-es időszakban Magyarország függetlenné válását jelentős mértékben támogatták. Ugyanakkor a német parlament elsőként döntött arról, hogy pozitívan kezeli Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovénia és Észtország csatlakozási szándékát. A német-magyar kapcsolat olyan szoros és magától értetődő, hogy leginkább a baráti jelzővel jellemezhető, ami Magyarország, Németország és Európa érdekeit egyaránt szolgálja.