Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Nem érdemeltük volna meg

A futball olyan játék, amelyet huszonketten játszanak, és mindig a németek nyernek - állítja Gary Lineker azóta világhírűvé vált mondása. Valószínű, hogy Lineker nyilatkozatát a horvátok nem ismerték, mivel a vébé negyeddöntőjében 3-0 arányban kiejtették a németeket. Ezután drasztikus változások várhatóak a német válogatott játékoskeretében.
A német labdarúgó-válogatott ismét kudarcot vallott egy világbajnoki negyeddöntőben - írja hétfői számában a General Anzeiger. Majd így folytatja: „Vannak fontosabb dolgok is az életben. Fontos levonni a tanulságokat a Vogts-legénység kudarcából, de sokkal fontosabb azzal foglalkozni, ami Lensben történt. Sokkal lényegesebb komolyan elemezni a német huligánok ottani magatartásának okait, mint azon rágódni, hogy hányadik helyen áll Németország a világbajnokságok örökranglistáján” - vélekedik a bonni lap.
A Bild című német napilap elemzője szerint a német sportrajongók négy évvel ezelőtt még szörnyülködtek a bolgárok elleni vb-negyeddöntős mérkőzés után, most azonban, ezen a legutóbbi szombat estén szinte megkönnyebbüléssel fogadták a nemzeti tizenegy kiesését. Megkönnyebbültek, mert felismerték, hogy ez a csapat harci szellemén, küzdőkedvén kívül keveset tudott felvonultatni más futballnemzetek ellen. „Nem érdemeltük volna meg a világbajnoki címet. A szurkolók tisztában vannak ezzel, egyik-másik játékos azonban még nincs” - írta a hamburgi lap elemzője. A lap felmérése szerint a németek többsége nem bízik Berti Vogts szövetségi kapitányban.
A Stuttgarter Nachrichten kiemeli: a négy évvel ezelőtti csalódás nyomán Berti Vogts a csapat összekovácsolásán dolgozott, eltávolította belőle a „primadonnákat”. Mottója - „a csapat a sztár” - két évvel ezelőtt Európa-bajnoki címet kamatozott Németországnak. Ám a Wembleyben szerzett cím elleplezte azt a problémát, hogy hiányoznak a csapatból a nagy tehetségek.
Németországban egyre több olyan dolog tapad a labdarúgáshoz, aminek semmi köze hozzá - írta a berlini Neues Deutschland, a volt NDK egykor legnagyobb példányszámú lapja.
Utal rá, hogy a szombati mérkőzés előtt a Német Labdarúgó Szövetség elnöke a futballnemzet dicsőségének megvédéséről beszélt, Helmut Kohl kancellár személyesen felkereste a csapatot, a sajtó pedig „a nemzeti sorsközösség” légkörét alakította ki. A szemleíró ezt túlzásnak, mértéktelenségnek és ízléstelenségnek nevezte.