Vissza a tartalomjegyzékhez

SASS SZILVESZTER
Ez a harc lesz a végső

A világbajnokság előtt két olyan válogatott volt, amelynek nem kellett selejtezőt vívnia. Az egyik a címvédő Brazília, a másik a rendező Franciaország volt. A torna előtt két olyan válogatott volt, amelynek szurkolói csak a világbajnoki címmel lettek volna elégedettek. Ez is a fent említett két csapat tábora volt. És ez a két csapat fogja játszani vasárnap az évezred utolsó világbajnoki döntőjét a saint-dennis-i Stade de France-ban, este kilenc órakor.


A tavalyi Tournoi de France-on játszott 1-1-re végződött francia-brazil. Nagy elődök mindkét csapatnál

A brazilok magabiztosan jutottak el a fináléig. A csoportmérkőzéseket könnyedén vették, még az is belefért, hogy Norvégiától 2-1-re kikaptak. Utána remek mérkőzéseken 4-1-re verték Chilét, 3-2-re Dániát, majd az elődöntőben 1-1 után tizenegyesekkel bizonyultak jobbnak Hollandiánál. Mario Zagallo, a brazilok edzője a meccs után már a döntőre gondolt. „Egy győzelemre még szükségünk van a világbajnoki cím elnyeréséhez. Megszerezzük azt is” - így Zaggalo.
Ez a válogatott képes arra, hogy ötszörös világbajnokká tegye Brazíliát - vélekedett az esélyekről Claudio Taffarel, a brazilok kapusa.
A franciák maximális pontszámmal vették a csoportmérkőzéseket. A nyolcaddöntőben már nehezebb helyzetük volt Paraguay-jal szemben, csak Laurent Blanc aranygóljával jutottak tovább. A következő akadály Olaszország volt, amelyet csak tizenegyes rúgásokkal győztek le a gallok. Az elődöntőben remek mérkőzésen 2-1-re győztek a horvátok ellen, habár a délszlávok még vezettek is.
A döntőben valószínűleg sokkal nehezebb helyzetben lesznek a franciák, akik már tavaly is megmérkőztek a brazilokkal a Tournoi de France elnevezésű tornán. Akkor 1-1 lett az eredmény, azon a meccsen rúgta be Roberto Carlos a híres álom szabadrúgás-gólját. A két csapat között egyébként a legemlékezetesebb mérkőzés 86-ban, a mexikói vébén lejátszott nyolcaddöntő-mérkőzés volt. Akkor tizenegyesek döntöttek, a sok kihagyott büntető után Luiz Fernandes betalált a brazil hálóba, így akkor a gall csapat jutott tovább. A mostani mérkőzés esélyese a brazil válogatott, amely ötödször lehet világbajnok, míg a franciák a vébék történetében még világbajnoki döntőt se játszottak.
A brazilok erőssége lehet a lendületes támadójáték, míg a franciák remek középpályásokkal és védőkkel rendelkeznek. Hiányosságuk a góllövés, ami nélkül azért nehéz világbajnokságot nyerni.
Mesés boldogság a döntőbe jutni - mondta Amié Jacquet, majd hozzátette: a brazilok az esélyesek, az övéké a Mondial legjobb csapata.
Habár a brazilok az esélyesek, kétségtelenül a világ talán két legjobb csapata találkozik egymással vasárnap. Egy jó, látványos mérkőzés méltó befejezése lehet a vébék XX. századi történetének. És akkor történhet már akármi, a döntőnek lesz egy győztese: a néző.