Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Törzsi harcok Nigériában

Véres összetűzések törtek ki Nigériában Abiola ellenzéki vezető keddi váratlan halálát követően. Bár amerikai diplomáciai vélemények szerint kizárható a gyilkosság, a család a nigériai kormányt teszi felelőssé a hosszabb ideje háziőrizetben tartott Abiola haláláért.


Égő barikád Lagosban. Nem hisznek az elnök ígéreteinek Fotó: MTI

Moshood Kashimawo Olawale Abiola az ország délnyugati részén született. A politikus a joruba törzs reménységének számított, egyszerű sorból küzdötte fel magát nemzetközileg ismert, dúsgazdag üzletemberré. 1993-ban a szociáldemokrata párt színeiben indulva fölényesen megnyerte a választásokat. A Sani Abacha tábornok vezette katonai rezsim azonban semmisnek nyilvánította az eredményt, és Abiolát 1994-ben hazaárulás vádjával börtönbe vetették.
A nemrégen szintén elhunyt Abacha utódja, Abdulsalam Abubakar elnök beiktatásakor megígérte a politikai foglyok, köztük Abiola szabadon engedését, aki azonban ezt már nem érhette meg. A hatvanéves ellenzéki vezetőt az amerikai diplomáciai küldöttség tagjaival, köztük Thomas Pickering külügyi államtitkárral folytatott tárgyalása közben érte a szívroham.
Az Egyesült Államoknak nincs kétsége afelől, hogy a politikus természetes halállal hunyt el. Abiola népes családja azonban gyanúsnak találja a hirtelen halált, és nemzetközi orvoscsoportot kértek fel a holttest felboncolására.
Nigéria fővárosában, Lagosban több tucat halálos áldozatot követelő zavargások robbantak ki az ellenzéki vezető halálát követően. Több kerületben fiatal tüntetők szállták meg az utcákat, hogy bosszút álljanak az északi országrészből származó lakosokon Abiola haláláért. A nigériai vezetők többsége ugyanis az északi hausza és fulbe törzsekből származik, míg Abiola a déli joruba törzs szülötte.
A Nigériát felkereső amerikai küldöttség útjának elsődleges célja az volt, hogy az 1993-as politikai káoszt követően a nemzetközi életen kívül rekedt Nigéria integrációját elősegítse. A Fehér Ház kedden kiadott közleményében Clinton amerikai elnök leszögezte, hogy az elhunyt politikus Nigéria kiváló polgára és hazafia volt. Egyben felhívta a nigériai kormányt, hogy folytassa a bizalom és demokrácia megteremtésére irányuló erőfeszítéseit.