Vissza a tartalomjegyzékhez

ROMA SAJTÓKÖZPONT
Nincs ítélet

Továbbra sincs döntés az 1993-as romániai hadrévi cigányellenes pogrom ügyében. Az ügyben ítélkező bíróság további nyolc személy ellen kérte a vád kiterjesztését emberölés, illetve gyújtogatás miatt.

Az ügy előzménye, hogy 1993. szeptember 20-án három hadrévi roma férfi, eddig tisztázatlan körülmények között, egy verekedés során leszúrt egy falubeli román embert. A rendőrség a három roma közül kettőt letartóztatott, majd átadta őket a feldühödött tömegnek, amely a két férfit meglincselte, majd a helybeli romák házai közül 14-et felgyújtott. Ezek egyikében égett benn a harmadik áldozat. További öt házat leromboltak, tulajdonosaikat kiűzték a faluból.
Az akkori román kormány és a parlament emberi jogi bizottsága „jogosnak és érthetőnek” nevezte a Hadréven történteket, feltehetően ezért is húzódott el évekig a büntetőeljárás megkezdése. Az új kormány beiktatása után egy évre volt szükség ahhoz, hogy elkészüljön a vádirat, és előzetes letartóztatásba helyezzék a különleges kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsított öt férfit.
Amennyiben a bírói határozat alapján az ügyészség kiterjeszti a vádat, a tárgyalás újabb tanúk kihallgatásával folytatódik. Ellenkező esetben a bírónő két lehetőség közül választhat: vagy ítéletet hoz az eddigi 11 vádlott ügyében, vagy az egész vádiratot semmisnek mondja ki, és új ügyészi kivizsgálást rendel el. Az ügyészség várhatóan július 17-én dönt a bírói határozatról.