Vissza a tartalomjegyzékhez

KÉZDI ÉVA
Hétvégi harc a harmadik helyért


A
horvát Mario Simic és a francia Youri Djorkaeff harca a labdáért. Fej-fej mellett Fotó: MTI

Horvátország, aki a H-csoport másodikjaként a G-csoport első helyezettjével, azaz Romániával csaphatott össze a nyolcaddöntőben, már itt is nem kis mértékű meglepetést okozott, amikor idén legyőzte a nála esélyesebb, bár nem igazán remekelő másik szomszédunkat. Még nagyobb bravúrt jelentett a negyeddöntőben a németek legyűrése, bár az igazat megvallva érezhető volt, hogy ez a régicske német válogatott már nem bírja sokáig, de a 3-0 azért mégiscsak túlzás volt. Aztán jött az elődöntő, ahol még kevésbé volt könnyű dolga a horvát válogatottnak, hiszen ellenfelük a házigazdák, a franciák voltak - nem mintha a másik ágon könynyebb lett volna a brazilokkal. A horvátok egyébként először vesznek részt világbajnokságon. Az 1996-os Európa-bajnokság volt számukra az eddigi egyetlen komolyabb nemzetközi szereplés. Két éve a második fordulóban úgy csiki-csukiztak, hogy szándékosan összekerüljenek a németekkel - akik aztán el is búcsúztatták őket.
Most a vb-n ezt meg is torolták. Számukra az idei világbajnokság, melyre már nyolc éve készültek, több mint sport: politika is. Talán ezt sugallja a horvát elnök, Tudjman jelenléte is, aki a horvát-francia elődöntő alkalmából szintén Párizsba repült.
„Nem kétséges, nagyon jó mérkőzés lesz. A francia válogatott az egyik legszebben játszó csapat a világbajnokságon, és esélyes a végső győzelemre is. Óriási sikernek tartom, hogy bekerültünk a világ legjobb négy válogatottja közé. Nagyon fogok szorítani a fiúknak, és azt kell mondjam, az ő sikerük kiesés esetén is nagy tiszteletet szerez Horvátországnak” - nyilatkozta a horvát államfő az elődöntő előtt, és valóban jól beleérzett a dolgokba, hiszen Franciaország 2-1-re legyőzte a hősies horvátokat, és ezzel ők már csak a bronzért küzdhetnek. Egyébként a horvátok egyáltalán nem tartják szenzációnak vb-szereplésüket, véleményük szerint csupán „száraz tény, hogy elfoglalják méltó helyüket a futballvilágban”.
Ellenfelük szombat este Hollandia lesz, aki az E-csoport győzteseként jutott tovább, a nyolcaddöntőben a jugoszlávokat ejtették ki, majd a negyeddöntőben Argentínát küldték haza, és végül az elődöntőben Brazília csak tizenegyesekkel tudott megszabadulni tőlük. A hollandoknak még sohasem sikerült vb-t nyerniük, négy éve is a brazilok vetettek véget útjaiknak a negyeddöntőben. Kétszer sikerült döntőbe jutniuk, 1974-ben az NSZK-val, 1978-ban Argentínával játszottak a kupáért, mindkétszer sikertelenül. A hollandoknak tehát vannak már eredményeik, de a horvátok kiszámíthatatlanok: ki tudja, mit hoz a jövő, kié lesz a bronz.