Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 14. szám, 1998. április 04

Belpolitika

Ritkuló kopogtatások
Tovább a cikkhez >>>

LOCSMÁNDI ANDREA
Polgári gyülekező

Magyar Polgári Párt - így hívnák a mai ellenzéki pártok alkotta gyűjtőpártot, legalábbis a Fidesz szerint. Elképzelésük azonban nem aratott felhőtlen sikert az ellenzék többi pártja körében. A választások utáni közös jobboldali politikai szervezet létrehozásáról szóló kijelentéseket a megkérdezettek kampányfogásnak vagy időszerűtlennek tartják.


ZARA ORSOLYA
Mindenre vállalkozók

A Vállalkozók Pártja (VP), amely négy évvel ezelőtt az Agrárszövetség, a Fidesz és az SZDSZ alkotta Liberális Szövetséget erősítette, idén máshol keresi szövetségeseit. A többek által inkább érdekképviseleti tömörülésnek tekintett párt választási együttműködési megállapodást kötött a Fidesszel és a Keresztény Szociális Unióval, valamint tárgyalásokat folytat az Együtt Magyarországért Unióval és az Új Szövetséggel is.


Civakodó cédulások
Tovább a cikkhez >>>

HAJDÚ SÁNDOR
Nyírfatuskó Kónyának

Féltve őrzött államtitokra derült fény Békéscsabán. Nikolits István, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a kofák előtt teregette ki a „Nyírfa” ügy titkait.


Alapkőletétel
Tovább a cikkhez >>>

PAPP ISTVÁN
Nincs gátja a népszavazásnak

Kiírható népszavazás abban a kérdésben, hogy a Duna magyarországi szakaszán épüljön-e vízlépcső, jelenleg ugyanis nincs jogi akadálya a referendum megtartásának - döntött egyhangúlag az Országos Választási Bizottság. A testület az Együtt Magyarországért Unió kezdeményezésére mondott igent, s a szervezet ennek alapján megkezdheti az aláírásgyűjtést.


BOLDOG LÁSZLÓ
Majdnem párt
Tovább a cikkhez >>>

Brutális gyermekgyilkosság Körmenden

A tizenegy éves, nyílt természetű Zsófia vívóedzésről hazatérve, valószínűleg maga engedte be lakásukba gyilkosát, aki a kislányt sörösüveggel többször fejbe csapta, majd a törött üveggel átvágta a gyermek nyakát. Lánya holttestére a hazatérő édesapa talált rá körmendi otthonukban.


Kampányturmix
KDNP: tankok és bankok
Tovább a cikkhez >>>

Álmuk a győzelem
Tovább a cikkhez >>>

Csapody: csalni fog a kormány
Tovább a cikkhez >>>

Nyelvvizsga-rend
Tovább a cikkhez >>>

PAPP ISTVÁN
Hamiskártyások

A bankkártyahamisítás tavaly mintegy harmincmillió forint veszteséget okozott a pénzintézeteknek. A szakemberek szerint azonban ez csak a kezdet. Az utóbbi hónapokban Pécsett a bankkártyával való viszszaélés során tizenkilencen szenvedtek mintegy tizennégymillió forintnyi vagyoni kárt - köztük külföldi állampolgárok is.


Falra másznak
Tovább a cikkhez >>>

Néhány sorban
Túl gyakori látvány
Tovább a cikkhez >>>

Keveset fogyaszt
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

EPERJESI ILDIKÓ
Készülünk a nyugati klubba

Magyarország megkezdte az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat. Az ország előtt álló feladatokkal kapcsolatban Horváth Gábor, a Külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy a ,,klubba” való belépésünkhöz nekünk kell „megfelelően felöltözködnünk”. A külügyi szóvivőt az EU-integráció kilátásairól és a várható uniós fogadtatásról kérdeztük.


GAÁL MÓRICZ
Inflációs várakozások

Ránézésre ma ugyanott tartunk, mint négy évvel ezelőtt, hiszen az inflációt illetően nemigen büszkélkedhet komoly eredményekkel ez a kormány sem. Alapos vizsgálódást követően azonban nyilvánvalóvá válik, hogy ég és föld a különbség a négy évvel ezelőtti 18,8 százalékos, illetve a tavalyi 18,3 százalékos infláció között.


Gazdaság

KOVÁCS KLÁRA
Az EU nem siet
Tovább a cikkhez >>>

Fejlesztik a paksi erőművet
Tovább a cikkhez >>>

Big Bang
Tovább a cikkhez >>>

KOVÁCS GERGELY
Elkelt a Rolls-Royce
Tovább a cikkhez >>>

Jelcin gazdagodik

Borisz Jelcin orosz elnök tavaly csaknem megháromszorozta jövedelmét 1996-hoz képest - ez derült ki idei hivatalos jövedelem- és vagyonnyilatkozatából, amelyet az államfő sajtóhivatala hozott nyilvánosságra.


VARGA-TÓTH JÓZSEF
Befektetői fieszta?

Az elmúlt két évben a tőzsde a magyar befektetőknek valóságos aranybánya volt. A legnagyobb részvények - kevés kivételtől eltekintve - átlagon felüli hozamot produkáltak. Vajon megismétlődik-e mindez 1998-ban is? Mindenesetre az év első hónapjaiban a dinamikus növekedés megtorpanni látszott, ugyanakkor az elmúlt hetekben egyre több részvény árfolyama régi napjait idéző szárnyalásba kezdett.


DOROGI ANDRÁS
Matáv-konkurencia

Egy nagyszerű ország nagyszerű távközlési vállalata akarunk lenni - jelentette ki Horváth Pál, a PanTel Távközlési és Kommunikációs Rt. vezérigazgatója a tőkeemelés alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. A PanTel Rt., ha befektetési elképzelései beválnak, a Matáv komoly versenytársává válhat az üzleti szektorban. Annál is inkább, mivel az új cég széles körű politikai támogatottságot élvez.


Úgy érzik, nem képviselik őket
Tovább a cikkhez >>>

STRBIK LÁSZLÓ
Mérsékelt növekedés

A bruttó hazai termék (GDP) következő négyévi növekedését 3-7 százalék közöttinek vélik a pártok. Ezen belül a Magyar Demokrata Fórum előrejelzése az arany középutas, évi 4-6 százalékos mértéket valószínűsíti úgy, hogy emellett 2002-ig összességében a beruházások 40 százalékkal, míg a lakossági fogyasztás 14 százalékkal emelkedhet.


Tavalyi GDP növekedés
Tovább a cikkhez >>>

Húsvéti kedvezmény
Tovább a cikkhez >>>

Állami milliárdok

A Postabank és Takarékpénztár Rt. ma már nemcsak szimpatikus reklámozó, és gavallér kultúrmecénás, hanem a szakmai bakik és kétes politikai összefonódások mintáját is adja. A régóta gyengélkedő bank életében nem hozott átütő eredményt az eddigi 12 milliárdos állami garancia, s mára világos, hogy azonnali, legalább 24 milliárd forintos állami tőkeemelésre van szükség a tavaly közel 12 milliárd forintos veszteséget felhalmozó bank megsegítésére. Ezzel azonban a Postabank az állam többségi tulajdonába kerül.


PAPP LEVENTE
Szabad a vásár
Tovább a cikkhez >>>

HAZAFI ZSOLT
Nemcsak olajban utaznak

Újabb benzinkutat avatott fel a Magyar Olaj- és Gázipari Rt. Romániában. A magyar társaság tervei szerint az elkövetkezendő években nem kevesebb mint 80 millió dollárt kíván befektetni a keleti szomszéd országban. Tárgyalások folynak a román és a magyar gázvezeték-hálózat összekapcsolásáról is.


Osztrák elismerés
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Orosz gazdasági reform
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

CSEREKLYEI MÁRTA
A Kába-kő hagyománya

Április 2-án elkezdődött az az eseménysorozat, melynek során muzulmánok tömegei keresik fel a híres Kába-követ Mekkában, az iszlám szent városában. Az 1990-es Öböl-háború óta Irak számára most vált először lehetővé, hogy ezernél több zarándokot küldjön Szaúd-Arábiába, amelynek kormánya azt is vállalta, hogy fedezi a szovjet tagköztársaságok 1500 iszlám hívőjének költségét. Az eseményre mintegy kétmillió muzulmán érkezett.


HOFFMANN ZSOLT
Pécs, a toleráns város
Beszélgetés Páva Zsolt polgármesterrel

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a hét közepén Stockholmban vehette át az UNESCO „Városok a békéért” pályázat nyertesének járó kitüntetést. A polgármester szerint Baranya megye „fővárosát” a kisebbségi és menekültügyi kérdésekben tanúsított hozzáállása miatt tisztelték meg az Európában egyedülálló címmel.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Rend a lelke mindennek

Már csak a kormány jóváhagyá- sára vár az a tervezet, amely szerint az osztrák fennhatóság alá tartozó Betegápoló Irgalmas Rend veszi át az Országos Fizioterápiás és Reumatológiai Intézet (ORFI) vezetését. A rend és a Népjóléti Minisztérium között létrejött megállapodás értelmében az irgalmasok nemcsak az ötvenes években államosított - és a jelenlegi intézmény kétharmadát alkotó - ingatlanaikat kapják vissza, hanem a kórház állami tulajdonban maradó részét is. Az ORFI vezetői komoly aggályokat fogalmaztak meg az intézet jövőjével és szakszerű működtetésével kapcsolatban.


OLÁH SÁNDOR
Lajstromban a Klastrom
Tovább a cikkhez >>>

OLEG TRUBECKOJ
Smaragdláz az Uralban

Köztudott vagy nem, mindenesetre tény: az orosz, pontosabban az urali smaragd a legértékesebb a világon. Minden magára valamit is adó múzeum vagy gyűjtemény igyekszik beszerezni ebből egy-egy példányt. Az urali Malisevo falvacska pedig talán az egyetlen olyan hely bolygónkon, ahol az elszíneződött szonda láttán a bajba került autós drágakővel próbálja kimenteni magát a hatóság karmai közül - miközben a körzetben hivatalosan három éve szünetel a bányászat.


SZABÓ IBOLYA ANNA
A haldoklók élete

A kaliforniai Glendale Adventista Kórház volt orvosa, Efren Salivar saját bevallása alapján mintegy 40-50 embert segített hozzá a „kegyes halál”-hoz az elmúlt nyolc évben. Salivar állítása szerint a „halál angyalaként” vetett véget a haldoklók szenvedéseinek. Az Egyesült Államokban az eset kapcsán újra fellángolt eutanáziavita már az abortuszcsaták indulatait idézi.


PÁLFY GYULA
Erőszak erőszakot szül
Tovább a cikkhez >>>

Mint a patkánykísérlet
Tovább a cikkhez >>>

PÁTRI LÁSZLÓ
A magzatelhajtás kockázatai
Tovább a cikkhez >>>

RUFF TIBOR
A megmenekülés ünnepe
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Az unió várószobájában

Alig kezdődtek meg a tárgyalások az Európai Unióval és a csatlakozási folyamat első körében érintett hat állammal, máris vita tört ki az uniós tagországok között arról, hogy ki fizesse a bővítés számláját. A meghívott tíz közép-kelet-európai állam és Ciprus két kategóriában várja a belépés pillanatát, amelyre legkorábban 2002 táján kerülhet sor.


Az RMDSZ folytatná
Tovább a cikkhez >>>

Nagy Rita
Amerika tanácstalan
Tovább a cikkhez >>>

Papon háborús bűnös

A bordeaux-i bíróság 10 éves börtönbüntetésre ítélte Maurice Papont, aki a második világháború során a kollaboráns francia rezsim egyik főtisztviselője volt. A deportálásokban történt részvétellel vádolt Papon a háború után látványos karriert futott be; a hetvenes évek során pénzügyminiszteri posztot is betöltött a párizsi kormányban.


Komputerek időzavarban

Tony Blair brit miniszterelnök 97 millió fontot ígért az angol költségvetésből annak a válságnak az elhárítására, amely 2000-ben következne be számítógépes rendszerekben. A miniszterelnök kijelentette: „Itt az idő, hogy a problémát szükségállapotként kezeljük.”


Ejtették a Paula Jones-pert

Két hónappal a nyilvános tárgyalás megkezdése előtt a Little Rock-i körzeti bíróság beszüntette a Bill Clinton amerikai elnökkel szemben szexuális zaklatás címén indított eljárást, amelyet Paula Jones kezdeményezett 1995-ben. Az ítélet szerint a felperes nem tudta elégséges bizonyítékokkal alátámasztani vádját, így nincs „valós alap” az ügy folytatására.


GESZTI SÁNDOR
Nagyító
Ciprus, a megosztott sziget
Tovább a cikkhez >>>

A tanítvány követte a Mérnököt

Izraelben azonosították annak az embernek a maradványait, akit Ramallah mellett egy kiégett autóban találtak meg. Muhi Sharif a Hamasz bombaszakértője volt, aki az 1996-ban meggyilkolt Jehije Ajjas, más néven a „Mérnök” helyére lépve irányította a jeruzsálemi célpontok ellen indított öngyilkos terrortámadásokat.


Könnyű drogokért tüntettek

Közel tízezren tüntettek London belvárosában a könnyű drogok, főképpen az indiai kenderből készülő marihuana legalizálásáért. A nagyszabású demonstráción orvosok, politikusok, popsztárok, üzletemberek és diákok vettek részt.


Támogatja a demokrácia ügyét

Visszaérkezett Washingtonba Bill Clinton amerikai elnök a hat országot érintő tizenkét napos afrikai útjának utolsó állomásáról, Szenegálból. A látványos programokban és hangzatos ígéretekben bővölködő túrát egyedül Dél-Afrikában zavarta meg némi diplomáciai közjáték, miután Nelson Mandela elnök világossá tette: nem változtat a Líbiához fűződő szoros kapcsolatain.


Ukrajna választani tanul
Tovább a cikkhez >>>

Jelcin lavírozik

Borisz Jelcin jelenlegi orosz elnök újabb váratlan javaslattal állt elő a törvényhozás két házelnökével való csütörtöki találkozója során: lehetővé tette a duma frakciói és a felsőház számára, hogy beleszóljanak az új orosz kormány személyi összetételére vonatkozó kérdésekbe.


Túszidény Kolumbiában
Tovább a cikkhez >>>

RÖVIDEN
ENSZ-embargó Belgrád ellen
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Vágtáznak a zebrák
Tovább a cikkhez >>>

Kiborult a Boro
Tovább a cikkhez >>>

Elkel a Fradi
Tovább a cikkhez >>>

Miénk a győzelem
Tovább a cikkhez >>>

Lezuhant a Leeds
Tovább a cikkhez >>>

Johnson, a reklám
Tovább a cikkhez >>>

Tyson-show
Tovább a cikkhez >>>

Két McLaren végzett az élen
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

FEHÉR SZILVIA SZABÓ M. KINGA
Forró fekete

A kávéban legalább 393 kémiai anyag található. Élénkítő hatása a koffeinnek köszönhető. Nem árt azonban az óvatosság, hiszen gyanítják, hogy a kávé szerepet játszhat az érelmeszesedés, a cukorbaj és a szívbetegségek kialakulásában. Túlzott fogyasztása esetleg álmatlanságot, nyugtalanságot, idegességet okozhat.


Nyeregben lenni
Tovább a cikkhez >>>

Kiállítások
Tovább a cikkhez >>>

Túraprogramok
Tovább a cikkhez >>>

MATUSIK GABRIELLA
Parádsasvári hétvége
Tovább a cikkhez >>>

Polgári pub
Tovább a cikkhez >>>

Ízvilág
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Hollóházi szarka
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Pisztollyal az oviba
Tovább a cikkhez >>>

Pincérek szeletelik Lenint
Tovább a cikkhez >>>

Látástól vakulásig
Tovább a cikkhez >>>

Ki énekli még?
Tovább a cikkhez >>>

Pajkos majmok
Tovább a cikkhez >>>

2000 éves zsinagóga
Tovább a cikkhez >>>

Család a kirakatban
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

KÁNAI ANDRÁS
Bosszankodom, tehát írok

Hogy valakit a különböző lapokba írt olvasói levelei tegyenek híressé, ez Magyarországon eddig csak egy embernek sikerült. Del Medico Imrének hívják. A legnevesebb honi sajtólevelező többek közt arról vall, milyen is az, amikor az állampolgárnak véleménye van.


Torgyán védelmében
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

RUFF TIBOR
A megmenekülés ünnepe
Tovább a cikkhez >>>

CSEREKLYEI MÁRTA
A Kába-kő hagyománya

Április 2-án elkezdődött az az eseménysorozat, melynek során muzulmánok tömegei keresik fel a híres Kába-követ Mekkában, az iszlám szent városában. Az 1990-es Öböl-háború óta Irak számára most vált először lehetővé, hogy ezernél több zarándokot küldjön Szaúd-Arábiába, amelynek kormánya azt is vállalta, hogy fedezi a szovjet tagköztársaságok 1500 iszlám hívőjének költségét. Az eseményre mintegy kétmillió muzulmán érkezett.