Vissza a tartalomjegyzékhez

OLÁH SÁNDOR
Lajstromban a Klastrom

Győr egyik központi helyén található a kicsit behemót, bagolyra emlékeztető kupolával fedett karmelita templom. Az ellenreformáció idején a városba települt sarutlan karmelita rend kegyhelye csupán a hatalmas épületkomplexum egy részét foglalja el. A templom mögötti nagy kiterjedésű területen fekszik ugyanis Győr egyik elegánsan felújított, ám jellegében még a múltat tükröző épülete, a korábbi rendház, a Klastrom Hotel. A szállóban vendégeskedő turisták talán nem is sejtik, hogy évek óta húzódó szövevényes história árnyékolja be a szálloda hétköznapjait.
A háttérben folyó, a nyilvánosságtól elzárt ügy csupán a vatikáni szerződés aláírása után került napvilágra. A hotel épületét ugyanis a katolikus egyház, a városban lévő több épülettel együtt, egyházi kárpótlásként visszaigényelte az államtól. Mondhatni: a klastrom lajstromba került.
Egy-két cikk jelent meg az ügyről a megyei napilapban, meg talán valamelyik országos újságtól érdeklődött valaki telefonon - közli tapintatosan a szállodát vezető Horváth Lajosné.
Az állam az épületet vissza akarja adni, ebbe azonban a hotelt kezelő cég nem nyugszik bele. Sok pénzt fektettek be, s a költözés sem lényegtelen kérdés. Kárpótlásként ugyan több ajánlat is felmerült, de nem találtak hasonló jellegű épületet, s a kártalanítási összegről sem született megnyugtató megállapodás. Ennek ellenére az egyházi ingatlanok rendezésének ügyét országosan is példamutatónak tartják Győrött, hiszen az önkormányzat eddig félmilliárd forint értékben kárpótolta a különböző felekezeteket. Ráadásul a Miniszterelnöki Hivatal, úgymond, szentesítette a város és az egyházak közötti megállapodást. Az eset ezért is igen kényes, hiszen a hotel mai értéke az eddigi összes kártalanítás értékét túlszárnyalja: legalább egymilliárd forint.
1983-ban a vállalkozást létrehozók között volt hét Volán vállalat és a Műemléki Főfelügyelőség is. Ha akkor nem fognak hozzá az átalakításhoz, a szállodából mára talán csak egy üres telek lenne - állítja Pócza Mihály, a Klastrom Hotel Rt. elnöke.
Balogh József polgármester a kompromisszumos megállapodás híve, de ígéretet tett ara, hogy a döntésbe a város nem fog beleavatkozni. Véleménye szerint mindenképpen cél, hogy a település egyik legreprezentatívabb szállodáját valamilyen módon pótolni tudják. Erre a polgármester szerint vagy a jelenlegi funkció fenntartása vagy hasonló kapacitású hotel építése lenne a megfelelő megoldás.
Valótlanok azok a híresztelések, hogy a rend szállodaként működtetné tovább a házat - állítja Dombos Kázmér prior, a karmelita rend képviselője. Erre ugyanis a kárpótlási törvény sem ad számukra lehetőséget, hiszen egy hotel üzemeltetése nem tekinthető egyházi célnak. Terveik szerint a jelenleg Budapesten tanuló kispapjaik mellett a rend alig féltucatnyi, idős korú tagja találhatna szálláshelyre az épületben, melynek átadására, úgy tűnik, az ezredfordulón kerül sor.