Vissza a tartalomjegyzékhez


Komputerek időzavarban

Tony Blair brit miniszterelnök 97 millió fontot ígért az angol költségvetésből annak a válságnak az elhárítására, amely 2000-ben következne be számítógépes rendszerekben. A miniszterelnök kijelentette: „Itt az idő, hogy a problémát szükségállapotként kezeljük.”

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A miniszterelnök egy sor azonnali intézkedés bevezetését jelentette be, miközben figyelmeztette hallgatóságát: ha nem küzdenek meg ezzel a problémával, a gazdaság jelentős mértékben le fog lassulni, mivel a legtöbb cég azzal lesz elfoglalva, hogy forrásait a hibák kijavítására fordítsa.
A világszerte nagy fejtörést okozó probléma forrása, hogy az elmúlt évtizedekben készült komputerek többsége a dátumnál csak az évszám utolsó két számjegyét tünteti fel, így az ezredfordulón a számítógépek nem tudják majd értelmezni, hogy 1900-ba vagy 2000-be, azaz a XX. vagy a XXI. századba lép-e be az emberiség. Az első hallásra jelentéktelennek tűnő dátumprobléma egész rendszerek meghibásodásához vezethet, ami a tetemes anyagi veszteség mellett akár emberéletekbe is kerülhet. Gyógyszer-adminisztrációs felszerelések, betegellenőrző rendszerek, radiológiai berendezések, vérátömlesztést végző vagy lélegeztető készülékek mehetnek tönkre, repülőgépek zuhanhatnak le a megzavarodott irányítási adatok miatt. Ezenkívül bankszámlakezelő gépek, nyugdíjfolyósítók, közlekedés- és vízszabályozó rendszerek is érintettek lehetnek a „millenniumi vírustól”, amely megnehezítheti az Európai Monetáris Unió előkészítését is.