Vissza a tartalomjegyzékhez

MATUSIK GABRIELLA
Parádsasvári hétvége

A mintegy 600 lakosú Parádsasvár a Mátra északi oldalán, Kékestető és Galyatető között terül egy alacsony fennsíkon, a parádi völgytől délnyugati irányban. A faluból szép kilátás nyílik az azt körbefogó hegycsúcsokra: Mogyorós-orom, Nagy-Lipót, Galyatető, Nagy-Lápafő, Bagoly-kő, Csór-hegy, Kútfő-tető, Gyökeres-tető, Hármas-tető és Várhegy. A tájvédelmi körzetben fekvő falucska hírnevét a parádi gyógyvíznek, vagyis a Csevicének köszönheti. Ez a kénes, savanyú vízforrás, amely elősegíti az emésztést és kiváló étvágygerjesztő, egyedülálló a világon. A 24-es számú műút mellett találkozhatunk egy növénytani különlegeséggel is, a Parádsasvári ősjuharral.
Közvetlenül az erdő mellett egy családias hangulatú panzió várja az ideutazó turistákat (3242 Parádsasvár, Kossuth Lajos u. 11/A). A házhoz tartozó hatalmas kert végétől különböző hosszúságú turistautak indulnak. Az összefüggő erdők hangulatát időnként sziklabúvások, gyöngyvesszős cserjések, irtásrétek, kisebb-nagyobb mocsarak, tavak törik meg.
Nyáron többek között a Túra Camping-Étterem várja a Mátrában túrázó vendégeket. A közelből vadregényes erdei turistautak indulnak. Kékestető 13 kilométeres, Galyatető 5 kilométeres, Mátraháza pedig 10 kilométeres kirándulóutat jelent. Nyáron mountainbike, télen síléc és szánkó gyorsíthat a tempón. A kisebb falusi sétákra vágyóknak a környék múzeumait ajánljuk: a Cifraistállót, az Üvegmúzeumot, a Palócházat és a Mátra Múzeumot.