Vissza a tartalomjegyzékhez


Civakodó cédulások

MUNKATÁRSUNKTÓL

Torgyán József konkrét bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy a MIÉP és az Új Szövetség pártja nevében gyűjt ajánlószelvényeket, ám úgy véli, hogy a Független Kisgazdapárt olyan erős, hogy még ezt is el tudja viselni. Az érintett pártok vezetői cáfolták Torgyán állítását, sőt G. Nagyné Maczó Ágnes szervezete épp az ellenkezőjéről tud: úgy értesültek, hogy az FKGP gyűjt az Új Szövetség nevében. Ez azonban Torgyán szerint képtelenség, hiszen az Új Szövetség ismeretlen formáció.
Míg a Fidesz és az SZDSZ nem értesült „kopogtatási” visszaélésről, több kisebb párt is a kampány durvaságára panaszkodik. „A Munkáspárt már nem is kopogtatócédulákat gyűjt, hanem parlamenti borítékokat” - állítja Zinner György, a Munkáspárt szóvivője, aki elmondta: több esetben előfordult, hogy egyes pártok jelöltjei a Képviselői Irodaház költségén léptek kapcsolatba választóikkal.
Az Országos Választási Bizottság csak konkrét bizonyítékok alapján állapíthat meg jogsértést, ahogyan meg is tette ezt abban a cinkotai esetben, amikor a KDNP-jelöltre leadott szelvényekért cserébe 10-50 forint értékű, a jelölt családsegítő boltjában beváltható bonokat osztogattak a római katolikus templom előtt. Az azonban, hogy egy a néppárt színeiben induló jelölt az Újpesti Dózsa támogatásával kampányol, az OVB szerint csupán etikailag kifogásolható.