Vissza a tartalomjegyzékhez


Jelcin gazdagodik

Borisz Jelcin orosz elnök tavaly csaknem megháromszorozta jövedelmét 1996-hoz képest - ez derült ki idei hivatalos jövedelem- és vagyonnyilatkozatából, amelyet az államfő sajtóhivatala hozott nyilvánosságra.

Az elnök és családja ingó és ingatlan vagyona nem gyarapodott, de Jelcin pénzbevételei jócskán megugrottak, a korábbi körülbelül 43 ezer dollárnak megfelelő összegről 117 ezer dollárra - idézte az adatokat az AP hírügynökség. Az orosz elnök bevételei a fizetéséből, könyvjogdíjakból és takarékpénztári betétek kamataiból származtak - közölte a sajtóiroda, részletezés nélkül. Hozzátette, hogy Jelcin hűségesen befizette adóját. Független számítások szerint ez körülbelül 40 ezer dollárnak megfelelő összeg lehetett.
Az államfő vagyona egy 206 ezer 700 dollárra becsült, 452 négyzetméteres dácsa Moszkva közelében, négy hektáros kertben, amelyet 1995-ben vásárolt közösen a feleségével. Továbbá egy ugyancsak 1995-ben, 12 ezer 500 dollárért vásárolt BMW. Moszkvában egy 323 négyzetméteres lakásban laknak, együtt a kisebbik lányukkal és annak háromtagú családjával. A lakás állami bérlakás, habár megvásárolható. A hivatal közölte, hogy Jelcinnek nincsenek részvényei vagy kötvényei, és nincs tulajdona Oroszországon kívül. Az állami vezetők hivatalos jövedelem- és vagyonnyilatkozatát Jelcin maga rendelte el tavaly, a korrupció elleni küzdelem jegyében. (MTI)