Vissza a tartalomjegyzékhez

GESZTI SÁNDOR
Nagyító
Ciprus, a megosztott sziget

A Földközi-tenger keleti részében egytized magyarországnyi területen fekvő Ciprus 1974 óta megosztott. A szigeten élő mintegy 750 ezres lakosság 78 százaléka görög és 18 százaléka török. Ciprus fővárosa a kettéosztott Nicosia, melynek török oldalát Lefkosának nevezik. A sziget északkeleti egyharmadát 1974-ben foglalta el a török hadsereg, majd 1983-ban kikiáltották az Észak-ciprusi Török Köztársaságot, amelyet azonban a mai napig kizárólag Törökország ismert el.
A török és a görög fennhatóságú terület között 180 kilométer hosszú, az ENSZ által felügyelt demarkációs övezet húzódik. Az ENSZ égisze alatt itt teljesít szolgálatot a pillanatnyilag legnagyobb külföldön szolgáló magyar katonai kötelék: egy teljes századnyi magyar katona.
Az ENSZ 1980 óta aktív, de eleddig eredménytelen szerepet vállalt a béketárgyalások előmozdításában. Az elkövetkezendő hónapok döntő jelentőségűnek ígérkeznek a sziget sorsában. Az USA mindenféleképpen szeretné elkerülni azt, hogy a NATO-tag és a Közel-Keleten - s az iszlám világban - stratégiai szerepet játszó Törökország katonai konfliktusba bonyolódjon Cipruson. A nemzetközi közvetítők arra próbálják rávenni a török cipriótákat, hogy csatlakozzanak a görög ciprusi kormányzathoz az EU-val kezdődő csatlakozási tárgyalásokon, ám kevesen bíznak a helyzet gyors rendeződésében. Az elmúlt hónapokban a feszültség jelentősen fokozódott, mivel mind Törökország, mind Görögország provokatív hadgyakorlatokat hajtott végre a térségben. A görög ciprióták fokozatosan építették fel védelmi erőiket, melynek legújabb fejleményeként tavaly orosz föld-levegő rakétákat vásároltak, 1998 szeptemberi szállítási határidővel. A török vezetés szerint ezek a rakéták alapvetően fenyegetik a török légteret és földterületeket, s azzal fenyegetnek, hogy megsemmisítik a rakétákat, amennyiben a telepítés tovább folytatódik.
A ciprusi válság messze túlhaladja a sziget saját biztonságának kérdését, mivel alapvetően érinti Görögország, Törökország, az EU és az Egyesült Államok geopolitikai érdekeit. Görögország az egész keleti EU-bővítés folyamatának megvétózásával fenyegetőzik, ha Ciprust nem fogadja soraiba az unió. Ugyanakkor a török ciprióták azt hangsúlyozzák, hogy ha az EU a békeszerződés aláírása előtt felveszi Ciprust, a sziget északi része befejezi a Törökországgal való teljes gazdasági és katonai egyesülést.