Vissza a tartalomjegyzékhez


Az RMDSZ folytatná

MAROSVÁSÁRHELYI TUDÓSÍTÓINKTÓL

„Vannak olyan politikai erők Romániában, amelyek inkább szeretnék az országot a keleti érdekszférák közelében látni, mint a nyugatiban” - nyilatkozta lapunk kérdésére Kelemen Attila RMDSZ-képviselő, aki szerint a magyarkérdés nem játszott érdemi szerepet a Ciorbea-kormány lemondásában. Az új miniszterelnök az alkotmány szerint mindössze tíz napot kap kormánya megalakítására. Ion Diaconescu, a Nemzeti Parasztpárt elnöke szerint először azt kell tisztázni: egyáltalán szó lehet-e még a koalíció működéséről. A parasztpárt a „választási arányokat”, a Demokrata Konvencióhoz tartozó Nemzeti Liberális Párt a „hozzáértést és becsületességet” tartja a partnerség feltételének.
A legnagyobb ellenzéki párt elnöke, Ion Iliescu szerint: „A magyar szeparatistáknak tett engedményekkel a Ciorbea-kormány az etnikumközi feszültség új forrásait hozta létre.” Az RMDSZ egy új összetételű kormány megalakítását szorgalmazza, mert szerintük a válság megoldása biztosíthatná a költségvetés elfogadását.
A miniszterelnök-állítás joga a Demokrata Konvencióban is fontos szerepet betöltő Parasztpártot illeti meg, akik Radu Vasile főtitkárt jelölték a miniszterelnöki poszt betöltésére. Az új kormányfő személyét a koalícióban részt vevő pártok elfogadták.
Frunda György RMDSZ-szenátor Radu Vasile-t jól felkészült szakembernek, európai felfogású személynek tartja, akinek nem voltak magyarellenes megnyilvánulásai. „Azok közül, akiknek a neve felvetődött, nehezen lehetett volna jobb jelöltet elképzelni” - mondta a szenátor.

Sarkadi Zoltán, Balázs Imre