Vissza a tartalomjegyzékhez


Nyeregben lenni

MATUSIK GABRIELLA


Jó sport a lósport Fotó: MTI

A rendszeresen lovaglók állítják: a „pacigoláshoz” fogható élményt egyetlen más sport sem nyújt. Borka József, a fogathajtó szövetségi kapitány és hivatalos nemzetközi fogatbíró szerint a lóval egy ritmusban járni semmihez sem hasonlítható érzés. Nagyszerű az a harmónia, ami kialakul ló és lovasa között. Ez a sport fegyelmet kíván, hiszen egy nálunknál négyszer-ötször nagyobb „partnert” irányítunk.
Ma már egyre több lehetőség nyílik a gyerekek számára is a lovaglás kipróbálására. Jó hétvégi program lehet a családnak egy szép környezetben működő lovarda meglátogatása, ahol a gyerekek már hároméves kortól pónira ülhetnek, kocsikázhatnak, etethetik, simogathatják az állatokat. Ilyen lehetőség kínálkozik Budapesten többek között a Petneházy Lovascentrum és Huszárcsárda területén (Budapest II., Feketefej u. 2-4. Tel.: 397-5048), a csepeli Lakihegyen, vidéken pedig rendkívül széles a kínálat.
Akik komolyabban szeretnék elsajátítani a lovaglás tudományát, azoknak különböző lovastanfolyamok állnak a rendelkezésére. A jelentkezők az úgynevezett futószáras lovaglással kezdik, ahol az oktató hosszú száron vezeti az állatot. A haladókat is felügyelik még, de a tanulók itt már maguk irányíthatják a lovat - ezt hívják osztálylovaglásnak. A leggyakorlottabbak a tereplovaglás szépségeit élvezhetik. A futószáras lovaglás ára fél órára általában 800 forint, a tereplovaglásért óránként a legtöbb helyen 1000 forintot kell fizetnünk. Bérlet váltására több helyen is van lehetőség.
A gyerekek nyáron lovastáboron vehetnek részt, ahol a lovaglás mellett elsajátíthatják a lóápolás fortélyait, de tenisz, úszás, golfozás is gazdagítja a programot.
A Budapesti Lovasklubot a Kerepesi út 7. szám alatt találjuk, ahol nemcsak iskola működik, hanem díjugratást, lovasbemutatót is rendeznek. Legközelebbi rendezvényükre, a Nemzetközi Díjugrató Versenyre április 11-12. és 18-19. között kerül sor.