Vissza a tartalomjegyzékhez

HAZAFI ZSOLT
Nemcsak olajban utaznak

Újabb benzinkutat avatott fel a Magyar Olaj- és Gázipari Rt. Romániában. A magyar társaság tervei szerint az elkövetkezendő években nem kevesebb mint 80 millió dollárt kíván befektetni a keleti szomszéd országban. Tárgyalások folynak a román és a magyar gázvezeték-hálózat összekapcsolásáról is.

„Kelet Párizsában”, a román fővárosban a Mol januárban már nyitott egy üzemenyagtöltő-állomást, s az idén további négy felépítését tervezi. Az állami kőolajvállalat után, a Shell és az AGIP mellett a Mol az egyik vezető külföldi társaság kíván lenni. Ennek érdekében a cég a következő három évben legalább százra szeretné bővíteni romániai üzemanyagtöltő-állomásainak számát, amivel megőrizné a harmadik helyet a kőolajtermékek értékesítésében. A Mol egyébként eddig 26 millió dollárt fektetett be Romániában, és ezzel a legnagyobb magyar befektető itt. A továbbiakban pedig újabb 80 millió dollárt kíván mozgósítani terjeszkedésének finanszírozására.
A 23 milliós lélekszámú délkeleti szomszéd országban összesen 1400 benzinkút működik. Érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon 10 millió lakosra 1600 kút jut - tehát óriási lehetőségek vannak még. A Mol szakemberei szerint Romániában nagyobb forgalommal és haszonkulccsal működik egy-egy ilyen töltőhely, mint nálunk, annak ellenére, hogy ott olcsóbb a benzin.
Mint megtudtuk: folynak tárgyalások a román és magyar gázvezeték-hálózat öszszekapcsolásáról, illetve az ehhez szükséges gázvezeték építéséről a Romgáz nevű gáztársassággal. A két ország egyaránt változtatni szeretne azon, hogy egyoldalúan függnek az Oroszország irányából jövő gáztól. A beruházást függővé teszi, hogy a Romgáz éppen átalakulás és magánosítás előtt áll.