Vissza a tartalomjegyzékhez


Állami milliárdok

A Postabank és Takarékpénztár Rt. ma már nemcsak szimpatikus reklámozó, és gavallér kultúrmecénás, hanem a szakmai bakik és kétes politikai összefonódások mintáját is adja. A régóta gyengélkedő bank életében nem hozott átütő eredményt az eddigi 12 milliárdos állami garancia, s mára világos, hogy azonnali, legalább 24 milliárd forintos állami tőkeemelésre van szükség a tavaly közel 12 milliárd forintos veszteséget felhalmozó bank megsegítésére. Ezzel azonban a Postabank az állam többségi tulajdonába kerül.

MUNKATÁRSUNKTÓL

Megfelelő üzletpolitikával el lehetett volna kerülni ezt a helyzetet - mondta lapunknak Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa. Egyértelmű, hogy a Postabank vesztesége mögött kockázatos kihelyezések és rossz befektetések állnak. Ezek közé tartoznak a sajtóbefektetések, amelyek köztudottan nem kecsegtetnek nagy nyereséggel, vagy az ingatlancserék az ÁPV Rt.-vel. Nehezítik a bank helyzetét az összeférhetetlen ügyfeleknek kölcsönös szívességen alapuló hitelkihelyezések is. A pénzintézet vezetése politikai kalandokba is bocsátkozott: „emlékezetes a Palotás János-sal kötött ingatlan-hitelakció, amely mögött kétséget kizáróan politikai szándék húzódik” - mondta a főmunkatárs. Várhegyi nem tartja korrektnek a bank magatartását. A belső egyensúlyi problémák régóta tudhatók voltak, a menedzsment azonban a nehézségeket a bankpánikra fogta, és ezzel a belső gondokról elterelte a figyelmet.
Arra a kérdésre, hogy megtérülhetnek-e az állam befektetései, Várhegyi Éva úgy vélte, van rá lehetőség. A megtérülés nagyságát azonban ma nem lehet tudni, hiszen a közgyűlés auditált éves jelentése előtt még nem látható a bank vesztesége - igaz, több mint valószínű, hogy nem 3,8 milliárd, hanem 12 milliárd forint körül lesz.
Vérhegyi szerint, ha a Postabank túljut a jelenlegi vesszőfutásán és megfelelő szakmai befektetőre talál a tulajdonos, jó lehetőségei lehetnek a jövőben, hiszen a piacon jól bevezetett és elismert. A kérdés csak az, hogy a helyreálláshoz milyen nagyságú állami garanciavállalásra van még szükség.