Vissza a tartalomjegyzékhez


2000 éves zsinagóga

Izraeli régészek a ciszjordániai Jerikó közelében lévő Vadi Kelt nevű településen feltárták a világ legrégibb zsinagógáját egy kétezer évesnél idősebb palota romjai között. A zsinagóga időszámítás előtt 70-50 között épülhetett, s a Hasmoneusok itteni téli palotájának romjai között bukkantak rá a kutatók az elmúlt két hónap ásatásai során. Ehud Netzer, a Héber Egyetem régészeti professzora elmondta, hogy a zsinagóga egy bazilikaszerű építmény, oszlopokkal, s körbefutó széksorokkal. Valószínűleg ezeken ültek az imádkozók. A zsidók szent könyvét, a Tórát a helyiség közepén helyezték el és olvasták.
Egy másik teremben egy U alakú padsort is találtak a kutatók, erről a professzor úgy vélekedett, hogy rituális étkezések helyéül szolgált. Netzer elmondotta: ennek a zsinagógának a felfedezése nemcsak a kora és a Hasmoneusokkal való kapcsolata miatt érdekes és fontos, hanem azért is, mert a tudósok ezen keresztül világosabb elképzelést nyerhetnek arról, milyen is lehetett egy zsinagóga Izrael földjén a jeruzsálemi templom lerombolása előtt.
A Vadi Kelt melletti zsinagóga felfedezéséig a Golán-fennsíkon lévő gamlait tekintették a világ legrégebbi ismert zsinagógájának. A most feltártat - és vele együtt a Hasmoneusok palotáját - időszámítás előtt 31-ben egy földrengés pusztította el. (MTI)