Vissza a tartalomjegyzékhez

DOROGI ANDRÁS
Matáv-konkurencia

Egy nagyszerű ország nagyszerű távközlési vállalata akarunk lenni - jelentette ki Horváth Pál, a PanTel Távközlési és Kommunikációs Rt. vezérigazgatója a tőkeemelés alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. A PanTel Rt., ha befektetési elképzelései beválnak, a Matáv komoly versenytársává válhat az üzleti szektorban. Annál is inkább, mivel az új cég széles körű politikai támogatottságot élvez.

PanTel Rt. néven jött létre az a vállalat, amely az alternatív távközlési szolgáltató szerepét szeretné betölteni Magyarországon. A három magyar vállalat - Mol, MÁV, KFKI - által alapított társaság az Unisource N.V. hollandiai székhelyű távközlési társaság személyében talált külföldi stratégiai befektető partnerre. A tőkeemelés április elsején zajlott le, amikor az Unisource 50 millió dolláros kezdeti befektetéssel kisebbségi, 49 százalékos részesedést szerzett a PanTel Rt.-ben. A PanTel Rt. többségi magyar tulajdonosi körét a MÁV Rt. 25,1 százalékos, a Mol Rt. 20,9 százalékos és a KFKI Számítástechnikai Rt. 5 százalékos részesedéssel alkotja.
Az elkövetkezendő két évben a PanTel 100 millió dollárt invesztál hálózatfejlesztésbe, és várhatóan több mint 500 fő számára teremt munkalehetőséget. A terveik között szerepel egy az egész országra kiterjedő, új világszínvonalú kommunikációs hálózat megépítése, amihez rövid távon további 20 milliárd forint (100 millió USA-dollár) tőkebefektetés szükséges. Az új társaság célja, hogy a többségi magyar tulajdonosi részesedés fenn-maradjon, a jelentős tőkét igénylő befektetések ellenére is. Még nem tisztázott, hogy a további befektetésekhez szükséges tőkét honnan veszik, azonban a vezérigazgató elmondása szerint a távközlésben a lehetőségek olyanok, hogy a forráshiány nem jelenthet problémát. Egyedül a piac mérete és a piaci változások kiszámíthatatlansága korlátozhatja elképzeléseiket.
Lotz Károly közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter az alaptőke-emelés utáni pohárköszöntőjében mérföldkőnek nevezte a PanTel Rt. elindulását. Beszédében felhívta a figyelmet az Európai Unióval megkezdett tárgyalásokra, s arra, hogy hivatalosan is elindult egy folyamat. A miniszter szerint a versengés mindenkinek jót fog tenni.
Jóllehet a PanTel a nyilvános telefonszolgáltatások területén jelenleg nem versenyezhet a Matávval, mivel utóbbié a nemzetközi, a helyközi és az ország nagy részén a helyi telefonszolgáltatás koncessziója - a szerződés 2002-ig garantálja számára a monopóliumot -, a PanTelnek az üzleti szolgálatatások területén azonban minden lehetősége megvan a bizonyításra. A PanTel ügyfélköréhez kezdetben a nagyvállalatok és több telephellyel rendelkező szervezetek tartozhatnak, beleértve a kormányzati intézményeket, az AT&T-t és a Unisource vegyesvállalatának világszerte működő, multinacionális ügyfeleit, valamint az Internet-szolgáltatókat. Teljesen integrált digitális hálózatot kívánnak kiépíteni, amely alkalmas beszéd-, adat- és képátvitelre egyaránt. Ez az optikai gerinchálózat 1999 végére behálózná Magyarország egész területét: a tervek szerint 1998-ban 1000 kilométer, 1999-ben pedig 2700 kilométer optikai kábel lefektetésére kerül sor.