Vissza a tartalomjegyzékhez

PAPP LEVENTE
Szabad a vásár

A tavasz beálltával elkezdődött a kiállítási szezon a Budapesti Nemzetközi Vásárközpont területén. A Hungexpo Rt. sajtóosztályától megtudtuk, az idei Utazás ’98 kiállítás megdöntötte a vásár látogatottságának statisztikáját: az eddigi csúcs 80 ezer látogató volt, a múlt hétvégi programra viszont több mint 100 ezer ember volt kíváncsi.
Az európai emberek egyébként is szeretnek utazni - mutatja az Európai Turisztikai Vásárok Szövetségének felmérése, amely szerint az elmúlt hat évben megduplázódott a turisztikai kiállításokon részt vevő cégek száma. A hazai turizmus egyik fő iránya a mediterrán országok, amelyek közül idén Görögország a kiállítás díszvendége volt. A kiállítók érzései kissé vegyesek, általános vélemény, hogy a magyar emberek szeretnek utazni, de nincs elég pénzük a színvonalasabb utak megfizetésére. Az irodák ezért kis haszonkulccsal dolgoznak és főleg középkategóriájú szolgáltatásokat kínálnak. Sok látogató beéri a színes katalógusok összegyűjtésével, hogy aztán egész évben legyen miről álmodoznia.
Egy ideig valószínűleg hazánkban a beutazás, azaz a vendéglátás szerepe nagyobb lesz a kiutazásénál. Az utóbbi évek újdonsága, hogy egyre nagyobb hangsúly kerül a belföldi turizmusra, a kiállításon például egy egész pavilonban mutatták be a hazai lehetőségeket. A Nemzeti Üdülési Szolgálat képviselője elmondta, hogy új szolgáltatásuk az üdülési csekk. Ennek lényege, hogy a munkáltató bevonásával a belföldi üdülésre szánt összeg természetbeni juttatásnak minősül, ezért egy része adómentesen kapható meg.
Alig zárta be kapuit az Utazás Nemzetközi Idegenforgalmi szakkiállítás, már meg is kezdődött a készülődés a soron következő, Construma építőipari szakvásárra. Az építőipar a gazdaság egyik húzóágazata, ezért különösen érdekes a legközelebbi rendezvény, a Construma szakvásár, amely hazánk legnagyobb építőipari seregszemléje. A kiállítás április 21-én nyitja meg kapuit és 25-éig tekinthető meg. Tavaly több mint 60 ezer látogatót fogadtak, akik között sok szakember, vállalkozó és számos magánerőből építkező volt. Davidovics Iván, a Construma kiállítás projektigazgatója elmondta, hogy az idén várhatóan még több látogatója lesz a vásárnak és a szakemberek mellett a közönséglátogatók számának az emelkedésére is számítanak.
A sorrendben következő kiállítás, az Ifabo főszereplője a gazdaság másik rendkívül figyelemreméltó szegmense, a számítástechnika lesz - a rendezvény az irodatechnikán belül a telekommunikációról is szól.