Vissza a tartalomjegyzékhez


Ki énekli még?

A probléma gyakran felmerült a naganói Téli Olimpián. Nem akad már hollandus, aki tudná - vagy akarná - énekelni az ország nemzeti himnuszát, még a leendő király sem. Vilmos Sándor trónörökös, az orániai-nassaui ház sarja alig mozgatta az ajkait, amikor a holland korcsolyázók győzelmei után felcsendült a „Wilhelmus”. Egy reprezentatív felmérés kimutatta: a himnusz első strófáját is csak minden hetedik holland ismeri, de ez a kisebbség is inkább ki sem nyitja a száját. Holland létére ugyan ki vallaná szívesen, hogy német vér folyik ereiben? Ezt követeli meg azonban a himnusz. „Nassaui Vilmosként német vér folyik ereimben” - hangzik a szöveg. Nemzetközi labdarúgó-mérkőzéseken a holland szurkolók ehelyett így éneklik: „Nem lehet már engem megállítani, német vért szimatolok.”
A holland nemzeti himnusz eredeti szövege a XVI. században íródott, amikor Németalföld népe Orániai Vilmos herceg vezetésével függetlenségi harcát vívta a spanyolok ellen. Mégis: himnuszukban a hollandok mindmáig „Hispánia királyának” esküsznek hűséget - nem pedig Beatrix királynőnek. A már említett felmérés kínos eredménye nyomán megélénkült a vita arról, hogy szüksége van-e Hollandiának új nemzeti himnuszra. Nagy példányszámban megjelenő lapok felszólították olvasóikat és az írókat, hogy költsenek alternatív szövegeket - természetesen „német vér nélkül”. A beérkezett sok száz javaslat közül azonban eddig még egyet sem fogadtak el. Egy haarlemi diákalapítvány popmelódiájú himnusz zenéjének komponálására írt ki pályázatot. A legjobban sikerült kompozíciókból ismert holland muzsikusokkal CD-felvételek készültek. Remélik, hogy így lesz sláger a himnuszból.
A „nemzeti dal” körüli vita begyűrűzött a választási kampányba is. A jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) ellenzi a himnusz megváltoztatását, sőt azt akarja, hogy minden iskolás betéve tanulja meg. Jo Ritzen szociáldemokrata (Munkapárt) közoktatási miniszter viszont tiltakozik ez ellen. Az ismert publicista és irodalomtanár, Herman Pleij „meglehetősen komikusnak” tartja ugyan a himnusz szövegét, de annak megtartása mellett voksol. Érvelése szerint tudniillik egy holland himnusz német vérrel és spanyol királlyal végül is aligha lehet alkalmas arra, hogy nacionalista célok érdekében visszaéljenek vele... (MTI)