Vissza a tartalomjegyzékhez

KOVÁCS GERGELY
Elkelt a Rolls-Royce

A BMW a Rolls-Royce új tulajdonosa - jelentette be hétfőn Sir Colin Chandler, a Vickers hadiipari konszern elnök-vezérigazgatója. A Vickers, a patinás angol autógyár eddigi birtokosa hadiipari befektetésekre kívánja fordítani a Rolls-Royce-ért kapott 340 millió fontot, ami mintegy 121 milliárd forintot tesz ki. A felvásárlást még jóvá kell hagynia a Vickers részvényeseinek.
A Rolls-Royce-ra két brit befektető is pályázott, de sem a Doughty Hanson kockázatitőke-társaság, sem a Rolls-rajongókból álló alkalmi konzorcium nem tudta megakadályozni, hogy a Vauxhall (Opel), a Jaguar (Ford) és a Rover (BMW) után az utolsó jelentős független brit autógyártó is külföldi kézbe kerüljön. Az igazán komoly ajánlatok ugyanis a nagy német autógyáraktól érkeztek; a BMW-n kívül a Mercedes és a Volkswagen is szerette volna megszerezni a brit autóipar ékkövét. A bejelentés után a két vesztes vetélytárs jelezte, hogy a nem túl távoli jövőben saját modellel fognak megjelenni az osztályon felüli luxusautók piacán. Ennek érdekében a Mercedes a patinás Maybach, a VW a Németországban szintén nagy hagyományokkal rendelkező Horch márkanevet kívánja feltámasztani.
A Rolls-Royce továbbra is „Very British” marad - mondta Bernd Pischetsrieder, a BMW elnöke. A luxusautókat változatlanul az angliai Crewe-ban fogják gyártani, erősítik azonban az együttműködést a bajor céggel, amely eddig is szállított motort és más részegységeket a Bentley-t is előállító Rolls számára. A BMW-nél úgy számolnak, hogy az együttműködés 30 százalékos csökkenést is eredményezhet a Rolls-Royce költségeiben. Szintén tervezik két új modell, egy az eddigieknél olcsóbb limuzin és egy sportos kupé bevezetését, ami igazán nagy szó lenne egy olyan vállalatnál, amely történelme során összesen kilenc modellt mutatott be.