Vissza a tartalomjegyzékhez


Jelcin lavírozik

Borisz Jelcin jelenlegi orosz elnök újabb váratlan javaslattal állt elő a törvényhozás két házelnökével való csütörtöki találkozója során: lehetővé tette a duma frakciói és a felsőház számára, hogy beleszóljanak az új orosz kormány személyi összetételére vonatkozó kérdésekbe.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A bejelentés fordulatot sejtet a Kreml és a kommunista többségű parlament közötti erőpróbában, mert a miniszteri kinevezések egyedül az elnök hatáskörébe tartoznak.
Jelcin a lépéstől azt reméli, hogy „lehetővé teszi e személyi kérdések újszerű megoldását, s a gazdasági válságból való kiútkeresést. Az elnök azzal is meglepte környezetét, hogy egy diplomáciai fogadáson bejelentette: a kormányalakítási tárgyalások menetéből kiemelt két ügyvezető minisztert - Jevgenyij Primakov külügy- és Mihail Zadoronov pénzügyminisztert -, és megerősítette megbízatásukat az új kormányban.
Az ellenzéki többségű alsóház egyelőre nem döntött arról, hogy elfogadja-e a kormányalakítással megbízott Szergej Kirijenko miniszterelnöki jelölését. Gennagyij Zjuganov vezetésével a Duma kommunista tagjai Kirijenko elleni tiltakozásuknak adtak hangot, fiatal korára és kormányzati tapasztalatlanságára hivatkozva. Jelcin azzal próbálta az aggodalmakat eloszlatni, hogy szerinte a megfelelő adottságok és a profeszszionalizmus fontosabb, mint a kor vagy a tapasztalat.