Vissza a tartalomjegyzékhez

PAPP ISTVÁN
Nincs gátja a népszavazásnak

Kiírható népszavazás abban a kérdésben, hogy a Duna magyarországi szakaszán épüljön-e vízlépcső, jelenleg ugyanis nincs jogi akadálya a referendum megtartásának - döntött egyhangúlag az Országos Választási Bizottság. A testület az Együtt Magyarországért Unió kezdeményezésére mondott igent, s a szervezet ennek alapján megkezdheti az aláírásgyűjtést.

„A lényeg, hogy elinduljon az információáramlás” - nyilatkozott Magyar György, az EMU ügyvezető elnöke kezdeményezésük okairól. Az elnök szerint a kormány nem tájékoztatja megfelelően a polgárokat, nem lehet tudni milyen titkos megállapodások vannak a háttérben, hiszen a kabinet - az azóta nyilvánosságra került - keretmegállapodás-tervezetet is titkosította. „Magyarországon a politikai elit hajlamos arra, hogy - egyfajta missziós szerepet felöltve - önmagát az igazság egyedüli letéteményesének deklarálja” - olvasható a lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatban. Véleményük szerint a népszavazás a demokratikus hatalomgyakorlás eszköze, mivel a polgárok bizonyos esetekre „fenntartották maguknak” a döntés jogát.
A népszavazási kezdeményezés a húsz társadalmi szervezetet egyesítő EMU saját akciója, parlamenti pártok nem vesznek részt benne.
A Külügyminisztérium szerint a népszavazás ellentétes a nemzetközi szerződésekkel, hiszen a Hágai Bíróság hatályban tartotta az 1977-es szerződést, amely Magyarország számára előírja a vízlépcső felépítését. Horváth Gábor szóvivő úgy véli, hogy az 1948-as belgrádi egyezménnyel is ellentétes lehet a népszavazás eredménye, mert ez hazánk kötelességévé teszi a Duna magyarországi szakaszán a hajózhatóság biztosítását. A tárca szerint ehhez szükség van a vízlépcsőre.
Szent-Iványi István, az SZDSZ frakcióvezetője kétségbe vonta a Külügyminisztérium állítását. Véleménye szerint Magyarországot egyetlen nemzetközi szerződés sem kötelezi arra, hogy vízlépcsőt építsen, hazánk ebben a kérdésben „szabad kezet kapott”.
A népszavazás kimenetele még tudható, hiszen mindössze a polgárok hatvan százalékának van határozott véleménye. Az EMU elnöke szerint az azonban nem kétséges, hogy a rendelkezésre álló idő alatt sikerül összegyűjteni a kétszázezer aláírást.